CARNet predstavio pilot projekt e-Škole

Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet predstavila je u Zagrebu napredak provedbe pilot projekta "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola", a na predstavljanju je sudjelovala i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Pilot projekt e-Škole, koji je vrijedan gotovo 307 milijuna kuna, a 85 posto sredstava povučeno je iz strukturnih fondova Europske unije, predstavila je zamjenica ravnatelja CARNeta i voditeljica projekta Andrijana Prskalo Maček.
Zahvaljujući pilot projektu "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" 151 škola u Hrvatskoj od jeseni će biti spremna za primjenu modernijega poučavanja, koje će obilovati novim sadržajima i mogućnostima, najavila je.

Nakon povratka u školske klupe učenike će u novoj školskoj godini dočekati učionice opremljene računalnom opremom te nastavnici koji će se u poučavanju koristiti računalima i tabletima koje su dobili u sklopu projekta. Dočekat će ih i digitalni obrazovni sadržaji i brojni scenariji za poučavanja za prirodoslovne predmete - biologiju, fiziku, kemiju - ali i matematiku za 7. i 8. razrede osnovnih te 1. i 2. razrede srednjih škola, naglasila je Prskalo Maček.

Škole će biti opremljene s dva tipa učionica - prezentacijskom i interaktivnom

Škole koje sudjeluju u pilot projektu bit će opremljene s dva tipa učionica - prezentacijskom i interaktivnom.  Prezentacijska će biti opremljen računalom, monitorom s funkcijom dodira, zvučnicima, a interaktivne škole, uz prezentacijsku opremu, imat će na raspolaganju još 30 tableta.

Dosad smo kroz projekt podučili brojku od gotovo 20 tisuća nastavnika kroz više od 900 radionica te petnaestak webinera i tečaja, rekla je Prskalo Maček, dodavši kako njihovi mobilni timovi pružaju kontinuiranu stručnu i savjetodavnu potporu školama uključenima u pilot projekt.

Podsjetila je kako je u tijeku priprema testnih modula digitalnih obrazovnih sadržaja kojima će nastavnici i učenici moći do rujna pristupiti te ih pretraživati kroz Edutoriji, odnosno repozitorij digitalnih obrazovnih sadržaja u kojem će izdavači, ali i sami nastavnici moći objavljivati vlastite digitalne nastavne materijale.

U tijeku javna nabava za usluge e-Lektire

I preostale e-usluge, poput sustava informatizacije poslovanja, sustava za upravljanje učionicom te sustava za analitike učenja i organizacije, CARNet će dovršiti tijekom nove školske godine.

U tijeku je i javna nabava za usluge e-Lektire, koja će također biti dostupna kroz Edutorij te će se uključivati cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezatne školske lektire za osnovnu i srednju školu.

Voditeljica projekta Prskalo Maček rekla je kako je do sada izrađeno 170 od projektom predviđenih 240 scenarija poučavanja za prirodoslovne predmete i matematiku. Njihovu izradbu i implementaciju prati i e-Laboratorij s preporukama alata i aplikacija koji se mogu integrirati u proces učenja i poučavanja.

Najavila je i otvaranje pet područnih obrazovnih središta, u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu. Svako od tih središta bit će opremljeno s 30 prijenosnih računala, 30 tableta, predavačkim računalom, monitorom, videokonferencijskim sustavom te sustavom za upravljanje učionicom, dodala je.

Pilot projekt "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" provode CARNet, Agencija za odgoj i obrazovanje, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Ovaj pilot projekt dio je širega programa "e-Škole" koji se provodi putem više projekata informatizacije školskog sustava u razdoblju od 2015. do 2018., nakon čega slijedi druga faza projekta, čija se provedba planira od 2019. do 2022.

Potkraj ove godine bit će upućen javni poziv školama za sudjelovanje u drugoj fazi projekta čija se vrijednost procjenjuje na 140 milijuna eura.