HRT doznaje: prvi put će biti plaćen dopunski rad nastavnicima

Produžnu nastavu ili od ove godine - dopunski rad, nastavnici su uredno odradili sa učenicima kojima su zaključene negativne ocjene, pa su bili upućeni na popravni ispit. Nastavnik s njima po predmetu mora odraditi minimalno 10, a maksimalo 25 sati.

I sve to ne bi bilo ništa neobično, da je taj posao  nastavnicima - plaćen. Ali nije već godinama. A upravo je ispravljanje te nepravde  bilo jedno od predizbornih obećanja vladajućih.

Zanimljivo je kako se može naći nekoliko milijuna kuna za neke ugovore o radu, a da ne znamo točno za kakve to poslove na kurikularnoj reformi, a plaćanje dopunskog rada nastavnicima godinama je problem - čudi se Željko Stipić iz sindikata 'Preporod'. Ja se nadam kad naša ministrica pažljivo pročita što se obećavalo u predizborno vrijeme da će donijeti svoj stav o tome treba li  platiti dežurstva na maturi i produžnu nastavu, kaže Stipić.

A u Ministarstvu se, očito, čitalo jer kažu - sve što se radi iznad norme treba biti i plaćeno i nisu zadovoljni kako je dosadašnjim Zakonom taj rad nastavnika- vrednovan. Sada smo u procesu izmjena i dopuna Zakona  i zajedno sa sindikatima dat ćemo rješenje koje će biti zadovoljavajuće za nastavnike. Nama je najvažnije da su djeca zadovoljna i da dobiju ono što trebaju , a to je znanje za prolaznu ocjenu, rekao je Momir Karin, iz ministarstva znanosti i obrazovanja.

Stipić kaže da nije riječ o velikom novcu, ali se radi o principu, to je neposredan odgojno-obrazovni rad i mora se dodatno platiti. Kao i dežurstva na maturi. To je pak posebna priča.

Za sada ima nekoliko sudskih tužbi, uredi li se uskoro Zakonom način plaćanja dodatnog rada nastavnicima, kako obećavaju u Ministarstvu, to bi bilo jedno od rijetkih predizbornih obećanja, vezano za prosvjetare - za koje bismo mogli reći: obećano-učinjeno.