Smiruje se požar u okolici Splita, još gori na Mosoru, HOPS demantirao da je uzrok iskrenje dalekovoda

Na nekoliko mjesta u zaleđu Splita još gori, ali nakon svega što su učinili više nitko ne sumnja da će najveći heroji - vatrogasci, stanje staviti pod nadzor.

Iako još gori na području Žrnovnice, Tugara, uz brzu cestu Solin - Klis, u Dugobabama te iznad izvora Rumin kod Sinja - stanje je mnogo bolje. 

Vatrogasne snage su i dalje na terenu i dežurat će do ujutro kako se požar ne bi razbuktao. Žrnovnica još nema struje. Istočni dio Splita dobit će struju ujutro. Hrvatski operativni prijenosni sustav (HOPS) demantirao je informacije da je požare izazvalo iskrenje dalekovoda.
Pogledajte kakvo je stanje na vatrenoj liniji oko 23 sata:Nakon silnih napora vatrogasaca i svih onih koji su gasili požar, Split je tijekom dana obranjen od požara.

Stanje na splitskom požarištu bolje je, kanaderi su do noći natapali rubne dijelove fronte požara, dok je požar na Mosoru i dalje aktivan, ali ne ugrožava ljude i objekte, izjavio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Ivan Kovačević.

I dalje će se natapati požarište na kojemu je 380 vatrogasaca sa 120 vozila, a u pomoć su nam stigle i brojne vatrogasne snage iz cijele Hrvatske. U ovim trenucima gori na Mosoru, ali nisu ugroženi ljudi i objekti. Sada smo usredotočeni na to da se dobro i do kraja ugasi požar u okolici Splita da se vatra ponovno ne aktivira, rekao je zapovjednik Kovačević.
  

Zračne snage na širem području Splita

Protupožarne zračne snage Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze iz Vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika od ranog jutra gase požare na području Dugave-Srinjine-Žrnovnica-Perun kod Splita.

Osim tog područja, dio zračnih snaga preusmjeravan je i na požarište Dugobabe kod Klisa, tako da je najveća koncentracija zračnih snaga na širem području Splita, gdje četiri kanadera gase na najkritičnijim točkama na kojima se ponovno razbuktava vatra.

Požar u Ceranjima kod Benkovca još je aktivan i ondje su aktivna dva airtractora, a na novo požarište u Lišanima Ostrovičkim upućena su još dva.

Iako još gori na području Žrnovnice, Tugara, uz brzu cestu Solin - Klis, u Dugobabama te iznad izvora Rumin kod Sinja - stanje je mnogo bolje. Potvrdio je to u našem središnjem Dnevniku županijski vatrogasni zapovjednik i naglasio kako je na terenu petstotinjak vatrogasaca koji stanje drže pod kontrolom.


 

U Žrnovnicu su područja zahvaćena požarom došli posjetiti predstavnici Kriznog stožera Splitsko-dalmatinske županije i premijer Andrej Plenković.

U Žrnovnici je danas nešto lakše nego jučer. No i dalje nema ni struje niti vode pa građani moraju koristiti cisternu. Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, kazao je da zračne snage rade tamo gdje je potrebno.Mnogim stanovnicima Podstrane noćas je bilo vrlo teško jer se vatra spuštala s brda uz pomoć vjetra. Vatrogasci su se jutros do pet sati borili s vatrom. Uspjeli su spriječiti prodor vatre do najbližih kuća. 

Kristian Došen on Twitter

Živim zidom branili su kuće vatrogasci, mnogi građani, ali i pripadnici navijačke skupine Torcida. Brojni ljudi željeli su pomoći gdje je najgore.

Nekoliko ljudi noćas je evakuirano prema Splitu, ali iz preventivnih razloga jer su kuće obranjene.

U Srinjinama su tri kanadera uspjela zaustaviti vatru na svega 20 metara pred kućama. Na teren je došlo pojačanje vatrogascima. Četiri nova vozila i novo ljudstvo. Pojačane snage bit će raspoređene najvjerojatnije na širem području prema Tugarima. Vjetar je u jednom trenutku okrenuo plamen prema Tugarima, kazao je novinar Valčić za HRT.

Ivan Kovačević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Splita, izjavio je jutros za HRT da će vatrogasci odmah krenuti u sanaciju onoga terena kojega prethodno prođu zračne snage. Nadam se danas, budući da nema vjetra, da će sve to ići u puno boljem smjeru, kazao je između ostalog. Razgovor pogledajte u cijelosti:
U Zadarskoj županiji od jučer su aktivna dva požara. Jedan u Lišanima Ostrovičkim i drugi od Vrane do Ceranja. Vjetar se smirio pa ih je sada lakše držati pod nadzorom. No gori i dalje, ali kuće nasreću nisu ugrožene. Zadarski vatrogasci pozvali su kanadere, no svjesni su da je situacija na splitskom području prioritet pa požarišta osiguravaju zemaljskim snagama. U Ceranjama Donjim gori 3 dana i 3 noći.