Dvije milijarde i 600 milijuna kuna ulaganja u Luku Rijeka

Razvojni projekti na riječkom prometnom pravcu, koji su predstavljeni u Rijeci, preduvjet su za nadogradnju i modernizaciju tamošnje luke. Cilj je riječku luku i prometni pravac kvalitetnije integrirati u europske prometne tokove, za što je Europska komisija izdvojila pozamašan iznos.

Za devet infrastrukturnih projekata u Luci Rijeka i na riječkom prometnom pravcu Europska komisija odobrila je dvije milijarde i 600 milijuna kuna ili 96 milijuna eura nepovratnih sredstava. Njima će se sagraditi, uz ostalo, intermodalni željeznički teminali na kontejnerskim platoima - Zagrebačkom i Brajdici

Tako će se u lučki bazen Bakar i Rijeka uložiti 40 milijuna eura u obnovu infrastrukture na dokovima i oko njih. Naime, zbog svoje dotrajalosti upravo infrastruktura koči rast prometa u Luci.

U dva projekta s Lučkom upravom Rijeka sudjeluje i HŽ Infrastruktura, a spomenuti su i projekti izgradnje te rekonstrukcije željeznice na relaciji Rijeka - mađarska granica. 

To su Vladini strateški ciljevi, a njihova se važnost prepoznaje i na europskoj razini, rekao je ministar Butković. Pritom se i dalje treba oslanjati na europske fondove, iz kojih je do sada za razvoj prometne infrastrukture i usluga Hrvatska dobila 11 milijardi kuna.