Umro političar i bivši premijer Hrvoje Šarinić

Nakon duge i teške bolesti jutros je u 83. godini umro Hrvoje Šarinić, jedan od osnivača HDZ-a i bliski suradnik Franje Tuđmana, potvrđeno je HRT-u iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske.

Šarinić
je od kolovoza 1992. do travnja 1993. bio predsjednika Vlade. Nakon toga je u nekoliko navrata obnašao dužnost predstojnika Ureda predsjednika. Bio je i šef hrvatskog pregovaračkog tima za pregovore s pobunjenim Srbima, te je kasnije priznao da se deset puta tajno sastao sa Slobodanom Miloševićem.

Obnašao je i poslove voditelja Povjerenstva Republike Hrvatske za odnose s UNPROFOR-om. Potpisao je Erdutski sporazum o mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja, a poznat je i po tome što je ugovorio izgradnju istarskog ipsilona s francuskom tvrtkom Bouygues.

Nakon Tuđmanove smrti i izbora održanih 3. siječnja 2000. godine, na kojima je dotadašnja oporba pobijedila HDZ i preuzela vlast, zajedno s Matom GranićemVesnom Škare-Ožbolt i Joškom Morićem izašao je iz HDZ-a i osnovao Demokratski centar.U povodu smrti Hrvoja Šarinića predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poslali su izraze sućuti njegovoj obitelji.

U hrvatskoj će povijesti ostati zabilježen po aktivnom političkom doprinosu demokratskim promjenama i stvaranju hrvatske države, kao i domoljubnom angažmanu u Domovinskom ratu, izjavio je premijer Plenković. Njegovo veliko iskustvo, odgovornost u obnašanju najvažnijih dužnosti i osvjedočeno domoljublje ostat će u trajnom sjećanju svih nas koji služimo hrvatskim građanima, kazao je Jandroković. Njegovo ime i zasluge bit će trajno upisani u povjesnicu stvaranja samostalne i neovisne Republike Hrvatske, kazala je između ostalog predsjednica RH.