Kreće isplata malih dobavljača Agrokora, traje revizija i istraga o kreditiranju

Agrokorovo vjerovničko vijeće je odobrilo isplatu punog iznosa starog duga koje prema koncernu i njegovim tvrtkama potražuju najmanji dobavljači - OPG-ovi te mikro i male tvrtke. Dogovoreno je da sutra počinju isplate u ukupnom iznosu od 132 milijuna kuna za oko 2100 dobavljača. Isplate će trajati sljedeća četiri tjedna.

Nakon sjednice Privremenog vjerovničkog vijeća konferenciju za novinare održao je izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak. Više od 2100 dobavljača, koji su prijavili tražbine, uglavnom OPG-ovi, dobit će u narednim danima isplate u cijelosti, izjavio je Ramljak. Isplate će trajati 4 tjedna.Mali dobavljači jedina su kategoriji vjerovnika kojima će stara dugovanja, nastala prije pokretanja postupka izvanredne uprave u travnju, biti isplaćena u punom iznosu, a riječ je o poduzećima s godišnjim prihodima manjima od 5,2 milijuna kuna ili onima koja su 2016. imala aktivu do 2,6 milijuna kuna i prosječno deset zaposlenika.

Čekalo se, bili smo strpljivi, ali nadamo se da smo odradili dobar posao za njih i da će novac koji će dobiti uložiti u poljoprivrednu proizvodnju i nastaviti suradnju s  Agrokorovim kompanijama kao i do sada, rekao je Mato Brlošić, koji u Privremenom vjerovničkom vijeću predstavlja male dobavljače koncerna, u izjavama za medije nakon sastanka vijeća. Rekao je i da će oni koji su išli preko tzv. organizatora proizvodnje ući u opciju B, za mjesec dana će se razgovarati o njima, i tada će ti organizatori dobiti određena financijska sredstva za potraživanja.

Stara će se dugovanja malim dobavljačima namiriti iz 480 milijuna eura kredita ugovorenog početkom lipnja. Agrokor je do sada povukao 320 milijuna eura, od čega bi se s 30 milijuna eura trebali namiriti mali dobavljači. Sa 150 milijuna eura trebao bi se pokriti dio starih dugovanja većim dobavljačima, koji imaju mogućnost osigurati robu koja će im biti plaćena pod istim uvjetima kao i novo financiranje, odnosno da im se ta roba plati na kraju izvanredne uprave uz pravo da im se tada refinancira i stari dug u iznosu od 50 milijuna eura.

Agrokor je otvorio i posebnu adresu e-pošte (platni.promet@agrokor.hr) za dobavljače koji nisu na popisu, odnosno u roku od dva tjedna ne dobiju novac ili uoče određene propuste ili pogreške, za što je ostavljen dio sredstava, kazao je Ramljak.

O isplata starog duga prema svim ostalim dobavljačima vjerovničko će vijeće odlučivati u drugoj polovini kolovoza.

Agrokorom se bavila i emisija HRT-a Tema dana. Gosti su bili predstavnik malih dobaljača i OPG-ova u vjerovničkom vijeću Mato Brlošić te nekadašnji prvi čovjek Konzuma, sada poslovni konzultant Drago Munjiza. Ramljak je odgovarao i na pitanja novinara vezana uz pozajmice koncernu od tvrtke Nexus ulaganja koja je prošle godine dala Agrokoru kratkoročni kredit od gotovo 40 milijuna kuna, a potom zbog kolapsa koncerna ostala bez mogućnosti brze naplate pri čemu je i HBOR izgubio dio novca.

Kazao je da je takvo indirektno financiranje bilo isključivo kroz Nexus. Svi ostali fondovi za gospodarsku suradnju, u kojima je i Agrokor jedan od investitora, jesu ulagali u neke projekte koji su i djelomično u Agrokorovom  vlasništvu ili su inicirani od Agrokora, ali to su zdravi projekti, koji su normalni i smatram da je to normalno financiranje sa povratima, rekao je Ramljak.

Sredstva koja su od Nexusa išla prema Agrokoru, a bila su namijenjena za druge svrhe, nažalost će se morati rješavati kroz proces nagodbe, a mislim da bi regulatori i druge institucije trebali vidjeti što se tu dogodilo i zbog čega je došlo do takve odluke društva za upravljanje tim fondom, istaknuo je.

Dodao je i da je u ovom trenutku teško reći hoće li ta sredstva i u kojem iznosu uopće biti povraćena. Nije pitanje dobrog ili lošeg ulaganja, nego je pitanje da li ste imali odobrenje za to ulaganje. Moglo je to biti i ulaganje s povratom od 20 posto, ali ako nemate odobrenje - nemate odobrenje, naglasio je Ramljak.

Pozajmicu, od oko 60 milijuna kuna, lani je Agrokoru dalo društvo povezano s Nexus-Fondom gospodarske suradnje, iz kredita HBOR-a, namijenjenog financiranju Zagreb Montaže i Hotela Plat. Za tu pozajmicu , u kojoj je tako neizravno sudjelovala i država, u HBOR-u nisu znali do svibnja ove godine. Odmah po saznanjima obavijestili su Ministarstvo gospodarstva, a zatim je u roku od dva dana HANFA pokrenula postupak nadzora nad poslovanjem društva Nexus Private Equity Partneri d.o.o. U tom društvu smatraju da su sve radili po zakonu, a pozajmicu su dali, po tadašnjim saznanjima uspješnom Agrokoru, uz dobre kamate i osiguranje.

Rezultat istrage, bude li potrebe, Hanfa će proslijediti DORH-u.

Na novinarski upit je li zaustavljen pad prodaje u Konzumu, Ramljak je kazao kako jest te da se trend kreće prema nuli. Na današnji dan...prodaja je u odnosu na prošlu godinu manja za 2,5 posto, što je jako dobar podatak s obzirom na to kakve smo imali minuse, ustvrdio je, dodavši da se za prvih sedam mjeseci minus kreće ispod 10 posto.

Ponovio je i da će revizija biti završena sredinom rujna, kada će biti objavljene točne brojke i naglasio da su investitori zainteresirani za Agrokorove kompanije.