Oprezno s fotografijama djece - platformama upravljaju drugi!

Malo je ljudi svjesno da su njihovi profili na društvenim mrežama zapravo javni oblik masovne komunikacije. Platformama upravljaju drugi, sve objavljeno pohranjuje se i distribuira putem dalekih servera. Ugrožavate li svoju privatnost - to je vaš problem, no što kad objavljujete fotografije drugih, primjerice - vlastite djece?

Jednom objavljena fotografija na internetu više nikada neće biti samo vaša. Pa ni one kojima se rado hvalimo tijekom ljetovanja.

Većina će roditelja fotografije djece ipak rado javno podijeliti s drugima. A onda one nisu namijenjene samo njihovim prijateljima, dostupne postaju i neznancima.

Tzv. pedofili su nažalost vrlo kreativni u iskorištavanu takvih fotografija od korištenja za mamljenje druge djece do eksploatiranja tih fotografija koje su snimljene bez odjeće za pedofilske svrhe, upozorava Ivo Jakić, policijski službenik za prevenciju kriminaliteta u Ravnateljstvu policije.

Fotografija vašeg djeteta s ljubimcem govori koje boje, kojeg ljubimca vaše dijete ima. Te fotografije se mogu iskoristiti od internet predatora kako bi olakšao komunikaciju i već znao par početnih tema s vašim djetetom. Bezazleno u početku na kraju postaje vrlo opasno.

Što se događa na internetu roditelji uglavnom kasno saznaju. Prema istraživanjima, tek manje od pet posto djece svoje probleme s interneta povjerava roditeljima. A njihove su traume velike. Često imaju posljedice kao žrtve bilo kojeg drugog vrste nasilja - tjelesnog, seksulanopsihološkog , emocionalnog, u realnom svijetu. To što se radi u virtulanom svijetu nije ništa drugačije.

Nedavno je osječki Centar za sigurniji internet i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pozvao roditelje da ne objavljuju na društvenim mrežama fotografije svoje male djece, pogotovo fotografije nastale tijekom ljetovanja.

Molimo sve ponosne roditelje, djede, bake i ostalu rodbinu, da slike svoje male djece koja uživaju u ljetu ne dijele po društvenim mrežama i sličnim digitalnim medijima, djeca će Vam biti zahvalna kada odrastu. Možemo predložiti da počnete opet koristiti i foto album ( stvarni ne virtualni ), ipak je bolje kada znate tko te slike gleda. Za sva pitanja uvijek nam se možete obratiti na 0800 606 606 ili www.csi.hr, stoji u kratkom dopisu medijima uz zamolbu da prenesu ovaj poziv.

O društvenim mrežama koje obiluju fotografijama djece govorili su u emisiji Tema dana Boris Radanović iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek i prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, psihologinja i psihoterapeutkinja.