Preminuo fra Bonaventura Duda

Fra Bonaventura Duda, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba, preminuo je danas u franjevačkom samostanu sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu u 94. godini, 76. godini redovništva i 68. svećeništva.
 
Većinu života proveo je u samostanu sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu. Smatran je najuglednijim franjevcem na hrvatskom jezičnom području. Bio je teolog, bibličar, profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, prevoditelj, poliglot, pisac i pjesnik, kateheta, pedagog, skladatelj i dopisni član HAZU.
 
Rođen je u Rijeci 14. siječnja 1924. Rano djetinjstvo proveo je u selu Krasu na otoku Krku, gdje je krenuo u pučku školu. Pohađao ju je do 1933., a nakon toga školovanje nastavlja na Sušaku. U to vrijeme ministrirao je kod časnih sestara svetoga Križa i upoznao trsatske franjevce koje je nakon drugog razreda zamolio da ga prime u samostan. Primili su ga i 1935. poslali u Varaždin u franjevačku gimnaziju. U novicijat je ušao 1941., a nakon mature 1944. počeo je studij teologije u Zagrebu. Na Katoličkome bogoslovnom fakultetu diplomirao je 1950.

Od 1946. objavio je mnoštvo znanstvenih, stručnih i kulturnih priloga te više od 40 knjiga. Njegov životni put 1954. nastavlja se u Rimu gdje je na franjevačkom sveučilištu 'Antonianum' doktorirao. Nakon toga na Papinskom biblijskom institutu položio je biblijski licencijat. 

Od 1964. do 1969. bio je redoviti profesor i pročelnik Katedre Svetoga pisma Novoga zavjeta. Više puta bio je prodekan, a od 1982. do 1986. dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta. Predavao je i na različitim institutima, a uz profesorski i nastavni rad, često je sudjelovao na brojnim skupovima i objavljivao radove u stručnim časopisima i znanstvenim zbornicima. Umirovljen je 1. listopada 1993., a 9. studenog 2001. izabran za profesora emeritusa Sveučilišta u Zagrebu.

Bio je neumoran pastoralni djelatnik, propovjednik, pisac, publicist i voditelj duhovnih vježbi. Dobitnik je brojnih hrvatskih i stranih nagrada te priznanja. 

Izraze sućuti u povodu smrti fra Bonaventure Dude uputili su predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

HRT je večeras na Prvom programu emitirao dokumentarni film "Manji brat - fra Bonaventura Duda".