Jaja s opasnim insekticidom u Francuskoj i Velikoj Britaniji

Francuska i Velika Britanija su zahvaćene krizom fipronila, nakon isporuke jaja kontaminiranih tim insekticidom u Nizozemskoj, gdje će više milijuna kokoši biti usmrćeno. Svjetska zdravstvena organizacija u velikoj količini fipronil smatra umjereno toksičnim. Strogo je zabranjen kod životinja namijenjenih ljudskoj prehrani.

Razmjer skandala je izbio na vidjelo prošlog tjedna u Nizozemskoj, gdje je blokirano 180 uzgajališta peradi dok je razina fipronila, tvari koja se koristi protiv crvene kokošje uši, prelazila prag koje određuje europsko zakonodavstvo. Kriza se zatim proširila na Njemačku, Švicarsku i Švedsku, gdje su milijuni jaja iz Nizozemske, koja ima oko 50 milijuna koka nesilica, uništeni ili vraćeni.


U Njemačkoj i Nizozemskoj pronađeni insekticidi u jajima


"Broj jaja je vrlo ograničen (21.000) i opasnost za javno zdravlje je vrlo mala, ali hitno istražujemo raspodjelu tih jaja u Velikoj Britaniji", precizirala je u ponedjeljak britanska agencija za sigurnost hrane. "Trinaest lotova kontaminiranih jaja iz Nizozemske je isporučeno u srpnju poduzećima za prehrambenu preradu na zapadu Francuske", reklo je francusko ministarstvo poljoprivrede.