Vrlo gust promet i rekordni turistički podaci

Zahvaljujući produljenom vikendu, koji će završiti u utorak Velikom Gospom, mnogi su krenuli na put. Već tijekom jutra počele su se stvarati kolone na cestama. Prema moru je od ponoći kroz Lučko prošlo više od 25 tisuća vozila. Najveće su kolone pak bile na izlazu prema Zagrebu.

Objavljeni novi podaci o turizmu

Od početka godine do 10. kolovoza u Hrvatskoj je zabilježeno više od 11 milijuna 853 tisuće dolazaka turista. To je 15 posto više nego lani. Kad je riječ o noćenjima - bilo ih je 14 posto više - 64 milijuna 236 tisuća. Ipak, početkom kolovoza - dolasci su otprilike na razini prošle godine dok je noćenja ostvareno 4 posto više.

Među prvih pet tržišta najveće je povećanje broja gostiju iz Poljske, za 27 posto, i Poljaci su sad po broju noćenja gotovo sustigli Austrijance. Znatno je više turista iz Njemačke, 22 posto. Od novih tržišta najveći je rast iz Sjedinjenih Država, čak 35 posto, iako je to još manje od jednog milijuna. I Britanci se vraćaju u Hrvatsku - čak ih je 28 posto više - gotovo dva i pol milijuna noćenja.

Odlični turistički rezultati u Istri. No, ugostitelji najviše očekuju od kolovoza. Iako Feragosto službeno u Italiji više ne postoji, po navici Talijani i dalje najviše ljetuju u kolovozu, ali ih je sve više u predsezoni i posezoni te posebno vikendom, i to ne više samo na sjevernom Jadranu.
Promet i zarada HAC-a od siječnja do srpnja 2017.

Od Hrvatskih autocesta dobili smo podatke o prometu na njihovim cestama u prvih sedam mjeseci ove godine. Dakle, od siječnja do srpnja kroz HAC-ove naplatne postaje prošlo je više od 31 milijun 590 tisuća vozila - oko 7 posto više nego u istom razdoblju lani. Od cestarina su uprihodovali oko milijardu 504 milijuna 797 tisuća kuna bez PDV-a. To je oko 13 posto više, no treba reći da je ove godine cestarina poskupjela.

Rekordi u splitskoj zračnoj i trajektnoj luci


Raste i broj putnika u splitskoj zračnoj luci Split - i to 20 posto u odnosu na prošlu godinu. Tijekom vikenda sletjet će i poletjeti 192 zrakoplova s ukupno 55 tisuća putnika. Doznajemo da je od 1. siječnja do danas - kroz aerodrom prošlo - milijun i 700 tisuća ljudi. Gužve i u splitskoj trajektnoj luci. Među putnicima najviše je Talijana.