Predsjednica u Sydneyu posjetila Hrvatski katolički centar i susrela se s našim iseljenicima

Državni posjet Australiji predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović započela je obilaskom Hrvatskog katoličkog centra i naselja "Kardinal Stepinac" u Sydneyu. Predsjednicu, koja će se u Australiji sastati s premijerom Malcolmom Turnbullom i drugim visokim dužnosnicima, dočekalo je oko 2 i pol tisuće naših iseljenika. Mnogi od njih bili su vrlo emotivni - na posjet hrvatskog predsjednika, kažu, čekali su 22 godine.

Predsjednica je posjetila Hrvatski katolički centar te nazočila svetoj misi u crkvi sv. Nikole Tavelića u parku St. John. Nakon mise održala je kratak govor i otkrila spomen-ploču postavljenu u povodu njezina dolaska. Nakon ručka u umirovljeničkom naselju "Kardinal Stepinac" prošetala se pozdravljajući okupljene, javlja hrvatski radio SBS. Našim iseljenicima poručila je da hrvatska Vlada radi na stvaranju uvjeta za njihov lakši povratak u domovinu te za ulaganje u hrvatsko gospodarstvo. Inače, gospodarska suradnja dviju zemalja dosad je bila slaba, no posjet bi mogao biti koristan jer je Europska unija pokrenula neformalne razgovore o sporazumu o slobodnoj trgovini s Australijom.

U svim gradovima koje će posjetiti u Australiji, a to su Sydney, Canberra, Melbourne, Adelaide i Port Lincoln, predsjednica će se sastati s članovima hrvatske zajednice. U Australiji je s predsjednicom i predsjednik HGK Luka Burilović, koji će potpisati memorandum o suradnji s australskim mješovitim komorama četiriju saveznih država. Prošle godine robna razmjena Hrvatske s Australijom iznosila je 27,5 milijuna američkih dolara, a s Novim Zelandom više nego skromnih šest milijuna dolara. Cilj posjeta je potaknuti nova partnerstava, otvaranje tržišta i ulaganje u Hrvatsku.

Nakon Australije, Kolinda Grabar-Kitarović 19. kolovoza odlazi u Novi Zeland, gdje će posjetiti Auckland i Wellington. U Zagreb se vraća 23. kolovoza.