Počast žrtvama i prosvjedi diljem SAD-a zbog događaja u Charlottesvilleu

Deseci ljudi okupili su se u Charlottesvilleu kako bi zapalili svijeće za žrtve jučerašnjeg sukoba u tom sveučilišnom gradu. Također, diljem SAD-a održani su prosvjedi u znak solidarnosti sa stradalima u nasilnim prosvjedima.

"Imam poruku za sve bijele nacionaliste i naciste koji su danas došli u Sharlottesville. Naša poruka je jednostavna. Idite kući. Ovdje niste poželjni. Sramite se. Pretvarate se da ste domoljubi, ali ste sve samo ne domoljubi", poručio je guverner Virginije Terry McAuliffe.

Bijesni zbog odluke gradskih vlasti koje namjeravaju ukloniti spomenik južnjačkom generalu Leeju - tisuće neofašista, rasista i pristaša ultradesnih ideologija sukobile su se jučer s protuprosvjednicima. Policija je izgubila kontrolu, a sve je kulminiralo kad se pomahnitali vozač zaletio u skupinu ljudi. Jedna je žena poginula, a 19 je ozlijeđeno. Dvadesetogodišnji napadač je priveden. K tome, iz još nepoznatog razloga, srušio se policijski helikopter. Poginula su dva policajca.

Diljem SAD-a stotine prosvjeda u znak solidarnosti sa stradalima u nasilnim prosvjedima. Građani Atlante, Memphisa, Los Angelesa, San Diega i Oaklanda poručuju da ne mogu samo sjediti i gledati. "Bilo je stvarno teško sjediti i gledati cijeli dan te tragične događaje u Virginiji, slušati o umiranju na prosvjedu. Strašno nas je to uznemirilo i znali smo da moramo nešto poduzeti i stati uz ljude Charlottesvillea", kazao je jedan prosvjednik.