Udruga Vigilare traži Josipovićevu ispriku jer je uvrijedio katolike

Udruga Vigilare zatražila je javnu ispriku od Ive Josipovića, bivšeg predsjednika, profesora na Pravnom fakultetu i predsjednika stranke "Naprijed Hrvatska! Progresivni savez" zbog, kako navode, uvreda koje je nanio velikom broju građana koje je kao predsjednik predstavljao, te uklanjanje uvredljivih, mrzilačkih i diskriminirajućih poruka s njegova facebook profila. Josipović je poručio da se neće ispričati.

Udruga Vigilare reagirala je na komentare bivšeg predsjednika Ive Josipovića na Facebooku vezano za praćenje blagdana Velike Gospe na Hrvatskoj radioteleviziji.


Na svom javnom profilu Josipović je prenio komentar Ivice Maštruka u kojem se konstatira: "Ovo što se radi za blagdane prešlo je sve moguće granice dobrog ukusa. I nisu tu u pitanju religijska osjećanja gledatelja nego je to očito podilaženje crkvenim institucijama." Ispod te objave Ivo Josipović, odgovarajući na komentar, napisao je: "Hrvatska je sekularna država. Nije katolička džamahirija."

U udruzi Vigilare smatraju da je Josipović javno upotrijebio uvredljiv i vulgaran neologizam stavljajući uz riječ 'katolička' i pojam 'džamahirija', koji označava zločinačke islamističke režime. Udruga u priopćenju navodi kako najstrože osuđuje mrzilački ton javnih objava bivšeg predsjednika Republike Hrvatske i smatra da je nedopustivo da javni intelektualac, ugledni sveučilišni profesor i predsjednik jedne političke stranke na ovaj način u javnom diskursu širi protudemokratske poruke, koristi se jezikom mržnje te vulgarnim i ismijavajućim jezikom potiče na netrpeljivost i diskriminaciju građana katoličke vjere.

Iz udruge Vigilare navode kako ih posebno zabrinjava društvena i kulturna klima u kojoj se smatra dopuštenim, pa čak i dobrodošlim, nastupati s pozicije predrasuda prema kulturnom i vjerskom identitetu hrvatskog naroda.

U vremenu dok svaka skupina i subkultura traži svoju posebnu zakonsku zaštitu i društvenu prepoznatljivost, čini se da samo katolički identitet i kultura smiju biti ismijavani i ponižavani. Dr. Ivo Josipović svojim je izjavama uvrijedio veliku većinu hrvatskih građana i pretplatnika Hrvatske radiotelevizije koji smatraju prikladnim da, u državi s većinskim katoličkim stanovništvom, jedan od najvećih katoličkih blagdana bude prikladno popraćen, poručili su. 

Zbog svega ovoga udruga Vigilare zahtijeva javnu ispriku Ive Josipovića te javnu izjavu Pravnog fakulteta kojom se ograđuje od njegovih izjava. U slučaju izostanka javne isprike (što bi nažalost potvrdilo protukatolički stav i dr. Josipovića, i institucija s kojima je povezan), Udruga Vigilare će sa svojim pravnim timom preispitati postoje li elementi kaznenog djela korištenja govora mržnje i poticanja na diskriminaciju, te će u skladu s time poduzeti i odgovarajuće pravne mjere, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik udruge Vigilare dr. Vice John Batarelo.