Zbog suše ugrožene tisuće hektara slatkovodnih ribnjaka

Zbog suše ugroženo je petnaestak tisuća hektara slatkovodnih ribnjaka. Ribnjaci presušuju, a riba zbog nedostatka kisika slabo napreduje i ugiba. Vlasnici strahuju da na jesen, kada počinje izlov slatkovodne ribe za Italiju, Njemačku i druga tržišta Unije, ribe neće biti dovoljno. Nastavi li se sušno razdoblje, neće je biti ni za domaće potrebe.

Ekstremna suša na ribnjacima nadomak Čazme mogla bi biti kobna za proizvođače. Dubina vode je, umjesto metar i pol, tek 40 centimetara. Kako zbog visokih temperatura bujaju alge, ribari svakodnevno bacaju vapno, motori upuhuju zrak. Čini se sve kako bi riba imala dovoljno kisika.

No, koliko će riba izdržati veliko je pitanje, stoga je počeo prinudni izlov. Inače, do onog pravog treba još mjesec i pol pa je riba daleko od poželjne konzumne težine.

Stanje je posebice teško na ribnjacima koji nisu spojeni na rijeke i rukavce, nego ovise o oborinama, odnosno kiši koja nije obilnije padala mjesecima. Jedan od takvih je u Dubravi pokraj Vrbovca, gdje se vide pravi razmjeri katastrofe.Teško je i na najvećim domaćim ribnjacima, onima u Kanjiškoj Ivi. Samo šarana proizvedu više od 700 tona, no ove godine bit će ga znatno manje. Pa ćemo umjesto lanjskih 4000 tona, ove godine u Italiju, Njemačku, Češku i druge zemlje Unije izvesti mnogo manje. Pitanje je, kažu slatkovodni ribnjičari, hoće li šarana, smuđa i štuke biti dovoljno i za domaće tržište.