Novi hrvatski veleposlanici

Večeras je u Vladi održano primanje za sudionike prve Konferencije veleposlanika, generalnih konzula i otpravnika poslova. Prisutni su bili i novi veleposlanici koji odlaze na dužnosti u 11 država.

Naša očekivanja od sviju vas su velika. Očekujem vašu proaktivnost, da svu svoju energiju, znanje i domoljublje stavite na raspolaganje Republici Hrvatskoj i službi vanjskih poslova, poručila je predsjednica diplomatima na Pantovčaku. 

Dodjelom vjerodajnica Mladen Andrlić postaje hrvatski veleposlanik u Mađarskoj, Gordan Bakota u Srbiji, Gordan Grlić Radman u Njemačkoj, Aleksandar Heina u Slovačkoj, Petar Ljubičić u Indiji te Mario Nobilo u NATO-u. Jasna Mileta odlazi u Maroko, Igor Pokaz u Ujedinjeno Kraljevstvo, Aleksandar Sunko u Grčku, Pjer Šimunović u Sjedinjene Države, Filip Vučak u Francusku, a Jasen Mesić u Italiju. 

Hrvatska će svoju vanjsku politiku i dalje voditi kroz suradnju s našim saveznicima unutar Europske unije i NATO-a, kao i sa susjedima, istaknula je predsjednica tom prigodom. No moramo biti otvoreni i prema novim ulaganjima i aktivno pronalaziti nova tržišta. Ne smijemo si dopustiti zanemarivanje nekih odredišta, posebice Afrike, azijsko-pacifičkog prostora i Latinske Amerike, dodala je. 

Naglasila je kako u današnje vrijeme nijedna država ne može samostalno riješiti goruće globalne izazove poput klimatskih promjena, migracija i prijetnji terorizma, čak i ako je svjetska sila, zbog čega je veoma važna međunarodna suradnja.