Konferencija hrvatskih veleposlanika, generalnih konzula i otpravnika poslova

U zagrebačkom hotelu Sheraton počela je konferencija hrvatskih veleposlanika, generalnih konzula i otpravnika poslova.

O temeljnim smjernicama za provođenje državne i vanjske politike, ali i o tome - kako Hrvatska izgleda u međunarodnoj zajednici i što se može poboljšati - diplomatima je govorilo troje predsjednika - Republike, Sabora i Vlade te šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić.
Hrvatskoj diplomaciji treba vratiti dignitet i zasluženo mjesto u državnoj upravi i društvu, istaknuo je premijer Andrej Plenković na konferenciji.

Plenković je pred diplomatima istaknuo kako je prednost današnje hrvatske političke konstelacije u tome što je u vrhu vlasti velik broj bivših pripadnika ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP), upoznatih s načinom njegova funkcioniranja. "Postoji jedna teza u hrvatskoj javnosti, od nekih naših konkurenata i drugih aktera, da smo previše diplomatični kao političari, no ja mislim da je to naša najveća prednost. Znamo što rade druge zemlje i pratimo europske i globalne procese", rekao je Plenković.

"Vaša je zadaća da projicirate Hrvatsku kakva ona jest 2017., onakva kakvu smo priželjkivali od 1990., u pogledu vrijednosti kojima pripadamo, standarda kojima težimo i interesa koje zastupamo", poručio je premijer diplomatima.

Vrijeme je da se svi čimbenici hrvatske vanjske politike ponovo ujedine zbog aktualnih izazova i budućih zadaća, poručila je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić. Istaknula je kako se pokazalo da se pojačanom sinergijom svih sudionika vanjske politike u zemlji i diplomatske mreže u svijetu može postići bolji učinak vanjske politike i ukupnog hrvatskog vanjskog djelovanja, što se pokazalo u dosadašnjim najvećim uspjesima hrvatske diplomacije, od međunarodnog priznanja do pristupanja u najvažnije organizacije poput Ujedinjenih naroda, NATO-a i Europske unije.
"Pokazali smo u prošlosti da kad imamo nešto važno za našu državu, da to jako dobro odradimo", zaključila je ministrica.

Ministar obrane Damir Krstičević na konferenciji je izjavio da Hrvatska gradi sustav koji je građanima u svakom trenutku spreman jamčiti sigurnost te da je potrebno preduhitriti one koji žele biti ispred hrvatskog sigurnosnog sustava. "Gradimo sustav koji je građanima spreman u svakom trenutku jamčiti sigurnost  i koji može čvrsto odgovoriti na svaku ugrozu i opasnost. Moramo biti brži, jači, bolji i spremniji od onih koji žele biti ispred našeg sigurnosnog sustava", poručio je ministar obrane.

Osim prirodnih prijetnji poput požara i poplava, ministar obrane osvrnuo se i na prijetnje terorizma, masovnih migracija stanovništva i hibridnog djelovanja.
"Ovi izazovi postaju sve kompleksniji i teže predvidljivi te očito jačaju isprepletenost i međuovisnost vanjske i unutarnje sigurnosti.", ocijenio je Krstičević. Prema njegovim riječima, potrebno je usklađivanje dvaju temeljnih alata vanjske politike: diplomacije i obrane.Na konferenciji je sudjelovao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji je kazao da su konkretne zadaće Sabora, kada je u pitanju vanjska politika, ograničene na davanje mišljenja o postavljanju i opozivu šefova misija, sudjelovanje u europskom zakonodavnom postupku i potvrđivanje međunarodnih ugovora, a mjerodavna tijela koja se time bave su Odbor za europske poslove i Odbor za vanjseu poslove.