Mimohod sjećanja za stradale vatrogasce

Dan uoči 10. godišnjice kornatske tragedije, i Tisno se prisjeća 12-orice vatrogasaca stradalih na otoku Kornatu. Petorica su bila članovi tišnjanskog DVD-a pa je u Tisnom na otoku Murteru održan Mimohod sjećanja za stradale vatrogasce u kornatskoj tragediji.

Povorka je krenula od Vatrogasnog doma, gdje su položeni vijenci na spomen-ploču, do mjesnog groblja. Vijenci i svijeće položeni su i podno spomen-križa te na grobove stradalih vatrogasaca. Nakon mise u župnom dvoru održan je prigodni kulturni program.Sutra se obilježava deseta godišnjica kornatske tragedije, najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva i najveće mirnodobske tragedije u Hrvatskoj, u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, a preživio samo tišnjanski vatrogasac Frane Lučić.

Kornatska tragedija dogodila se 30. kolovoza 2007. kada je u rutinskoj intervenciji gašenja požara na otoku Kornatu poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.

Život su izgubili Dino Klarić, Ivan Marinović, Ivica Crvelin, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin.

Od 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, njih šestero poginulo je na mjestu događaja. Ostali su prebačeni u obližnje bolnice u Zadru i Splitu, pa i u Zagreb, no ubrzo su preminuli od posljedica teških opeklina. Jedini preživjeli je vatrogasac Frane Lučić iz Tisnog na otoku Murteru.

Unatoč istragama i suđenjima još uvijek nisu posve rasvijetljene okolnosti u kojima se tragedija dogodila. Prema službenoj teoriji uzrok tragedije je tzv. eruptivni požar, rijedak prirodni fenomen poznat kao izgaranje nehomogene plinske smjese.

Dio javnosti, međutim,  kao i obitelji stradalih nisu prihvatili takvo objašnjenje te i dalje smatraju da im nije do kraja otkrivena prava istina o okolnostima u kojima su stradali njihovih najmiliji.

Sa vatrogascima stradalima na Kornatima bili su i vatrogasci DVD-a Tisno. Naša je novinarka razgovarala jutros s njihovim zapovjednikom Tomom Belakušićem koji je rekao da se ta tragedija nikada neće zaboraviti i da će mimohod uvijek trajati.