'Izmaknuti ideološke prijepore od reforme obrazovanja'

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović premjestila je svoj ured u Ličko-senjsku županiju. S predsjednicom je u Gospiću i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. "Treba prepoznati da je vrijeme za promjene, da je vrijeme za veća ulaganja u obrazovanje te da u tome moramo sudjelovati svi", poručila je ministrica koja je s predsjednicom posjetila Osnovnu školu dr. Jure Turića.

"Svatko od nas ima određena stremljenja određene ideje, ali moramo njegovati tolerantnost i moramo u središte pozornosti staviti učenike. S porukom da svi zajedno preuzmemo odgovornost da gradimo škole za život - pozivam vas da sudjelujemo u velikom projektu obrazovne reforme, ne samo s pozicije onih koji imaju odgovarajuću funkciju nego da se uključe i roditelji i učenici i da na taj način stvorimo podloge za promjenu", kazala je Blaženka Divjak. Svim je učenicima poželjela uspješnu novu školsku godinu. Ministrica je zahvalila predsjednici na unapređenju i radu na obrazovnoj reformi i potpori kod uvođenja informatike u škole.

Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako apsolutno podržava cjelovitu reformu obrazovanja, 'koja je reforma budućnosti'. Dodala je kako je o njoj konkretnije porazgovarala i s ministricom, koja joj je rekla da 90% kurikuluma nije sporno. "Nije mi namjera miješati se - to je posao za stručnjake. Želim timu Vlade RH puni uspjeh. Oni trenuci u kojima ću možda imati potrebu miješati se jesu ako bude dolazilo do ideoloških ili bilo kakvih drugih prijepora koji ne spadaju u reformu školstva", poručila je. Dodala je kako u javnu raspravu moraju biti uključeni stručnjaci, tim koji vodi reformu te učenici, roditelji i učitelji. "Treba rasteretiti djecu činjenica, obrazovati ih više u metodološkim područjima, od osnovne ih škole usmjeravati za zaposlenja 21. stoljeća i stvoriti uvjete za cjeloživotno obrazovanje", dodala je. Smatra kako je dobra odluka da premijer vodi skupinu koja mora provesti reformu jer "treba izmaknuti ideološke i nadići stranačke prijepore". "Vjerujem da će premijer biti snaga koja će voditi proces, a da će razvoj programa prepustiti stručnjacima", kazala je.