Sindikati upozoravaju na loš položaj učitelja i nastavnika

Početak nastavne godine predstavnici sindikata obrazovanja iskoristili su kako bi upozorili na loš položaj učitelja i nastavnika.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec istaknuo je kako su uvjeti za rad, satnica, broj učenika po razredu i plaća - u Hrvatskoj na nezavidno niskoj razini u usporedbi s ostalim zemljama Europske unije i razvijenog svijeta.

"Ovu godinu obilježava status quo što se tiče zakona i zaokonskih okvira. Tri godine hrvatski obrazovni sustav stoji. Vlada donese izmjene zakona krajem, umjesto početkom školske godine - da se one mogu provoditi. Također, promijenila su se i četiri ministra obrazovanja, a vrlo se rijetko nastavlja rad jednog ministra", naglasio je.

Rekao je i da je srednjoškolski sustav trebao doživjeti promjene, posebice strukovno obrazovanje. "Možda će do kraja godine biti donesen zakon o strukovnom obrazovanju - kotač zamašnjak koji bi trebao omogućiti da hrvatsko gospodarstvo krene naprijed, no zakon stoji", ustvrdio je.

Pohvalio je ministricu Divjak za probnu provedbu 19 novih strukovnih kurikuluma u školama, što će se od ove godine provoditi redovito. "Uvođenje informatike je hvalevrijedna promjena", istaknuo je.

Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja rekla je da osim što se trebaju riješiti mnoga pitanja, trebaju se riješiti pitanja produžene nastave i ocijenjivanja na polugodištu. Upozorila je na nejednake uvjete u školama. "Neke škole nemaju ni osnovne uvjete", istaknula je.

"Ono što nastaje zbog iseljavanja i nemogućnosti ostvarivanja egistencijalnih potreba je to da se smanjuje broj djece. Smanjivanjem broja djece smanjuje se i broj razrednih odjela pa time pojedini učitelji, a njih je nažalost jako mnogo, ostaju bez pune satnice, a neki ostaju i bez posla i završavaju na cesti", naglasila je.

Makroekonomist Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin potvrdio je da je plaća u prosvjeti za 5 posto manja od prosječne plaće u Hrvatskoj.