"Ima li što novo": Divjak i Vican o reformi školstva

U HRT-ovoj specijalnoj emisiji "Ima li što novo?" ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na samom početku emisije čestitala je početak školske godine prvašićima, svim učiteljima i učenicima te svima koji rade s njima. Želi da im bude radostan ne samo početak nego da budu kreativni kroz cijelu godinu.

Odgovarajući na pitanje voditeljice i urednice emisije Sunčice Findak, ministrica je kazala da joj u sklopu njezina ministarstva ne nedostaje odjel o sportu. Neka se o sportu brinu oni koji su kompetentniji od mene, kazala je.

Osvrćući se na strategiju obrazovanja, odnosno stručno Povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, ministrica Divjak odgovarala je na pitanje je li joj drago da na čelu toga povjerenstva neće biti Dijana Vican ili joj je pak žao što neće to biti ona. Ministrica je kazala da joj je posebno drago da je na sastanku u Vladi odlučeno najprije to da kurikularna reforma ide dalje, na način da ćemo za godinu dana imati pilot-izvođenje. Zaključili smo da informatika za 5. i 6. razrede je nešto što je neizbježno i iznimno važno za osnovne škole i ulazak školstva u 21. st. Što se tiče Povjerestva zaključeno je da ono do 8. rujna izradi akcijski plan koji nam je svima potreban. A onda će poslije doći do restrukturiranja posebnog stručnog povjerenstva pa onda još moramo vidjeti na koji način ćemo institucionalizirati provedbu strategije. Na potpitanje je li joj žao što ona neće biti na čelu povjerenstva, Divjak je ponovila: treba pričekati pa ćemo vidjeti što će se dogoditi.

Predsjednica stručnog Povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja Dijana Vican upitana je je li iznenađena razvojem događaja. U slučaju da više ne budete predsjednica, biste li prihvatili premijerov poziv da budete članica, upitala je urednica i voditeljica Sunčica Findak. Vican je kazala da ona nije niti trčala biti predsjednica toga povjerenstva. Što se tiče čelništva toga povjerenstva, nemam nikakve dvojbe. Moja participacija ostaje stručna kao što je i bila sve ovo vrijeme. Prema tome, nemam nikakvih strepnji oko toga tko će to preuzeti.

Je li spor Divjak-Vican blokirao reformu školstva, kao što neki misle? Vican je kazala da se ne slaže s tim. Blokada nije bilo. Ja smatram da ne može područje odgoja i obrazovanja, kao niti reforma, biti svojatana i prisvajana od jedne stranke. Smatram da to treba biti demokratski način kakav se radi od 2000. godine permanentno. Ima onih koji smatraju suprotno. Smatraju da je obrazovanje politički artikl, pa onda da i ja s tim postajem politički artikl. Ja se s time ne slažem, ali to nije nikakav razlog da se ne sjedi i razgovara te da svi procesi idu i nakon 8. rujna naprijed, kazala je Vican. 

Divjak je na prethodno pitanje odgovorila: Po mome mišljenju nije bilo nikakva osobnog spora. Što se tiče moga posla, ja njega radim i preuzimam odgovornost i to ne samo za provedbu strategije već i za ostale projekte koje Ministarstvo radi. Imamo nekoliko važnih projekata, radimo na njima i oni jesu u skladu sa strategijom. Važno je da politika, kao politika, daje mogućnost, daje okvir, a da zapravo struka radi na sadržaju. Tu ću se složiti s profesoricom Vican da je važno da je struka ta koja je zadužena za sadržaj, dodala je. 

Vican je potvrdila da je sve spremno za 8. rujna kada mora prezentirati premijeru akcijski plan za provedbu strategije. Jako mi je drago što sam danas iskomunicirala određeni broj kolega koji su spremni. Imamo plan i akcijski plan će biti predan premijeru, kazala je Vican.

Odgovarajući na pitanje je li njezina snaga u tome što drži ključ stabilnosti Vlade, Divjak je rekla da je važno da se obrazovanje, kao najvažniji prioritet stavi na dnevni red. Što se tiče samih političkih odluka, to je stvar koalicije. Ono za što sam ja - jest da se u reformu ide, da se naprave iskoraci u znanosti. Nadam se i vjerujem da tu imam potporu ne samo struke nego i građana RH.

Na pitanje je li uobičajeno da premijer vodi reformu školstva, Vican je kazala da ona ni u jednom trenutku nije shvatila da premijer postaje taj koji se stavlja na mjesto predsjednika. Ja tako nisam shvatila. Premijer je rekao da će na neki način područje obrazovanja približiti sebi, a ne da će on biti predsjednik pa da će sam sebe imenovati predsjednikom, kazala je Vican između ostalog.

Divjak je pak istaknula da što više razgovaramo, prije ćemo krenuti s konkretnim akcijama.

U emisiji su sudjelovali i profesor hrvatskog jezika u Prvoj gimnaziji u Zagrebu Ivan Janjić, student Hrvoje Kožić, pedagoginja u Strukovnoj školi u Sisku Sanja Glibo, učiteljica Azra  Staščik, učiteljica Marijana Burić, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i Domagoj Babić.