Svi bi htjeli bili direktori, a nitko ne bi bio majstor

U organizaciji HGK, Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i Zaklade Konrad Adenauer u Zagrebu  je održana konferencija Strukovno obrazovanje u cjelovitoj kurikularnoj reformi. Na konferenciji, se raspravljalo i o modelima povezivanja strukovnog obrazovanja s gospodarstvom, o tome što nam donosi EU, čemu se teži u hrvatskom strukovnom obrazovanju. 

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić kazao je kako su "u tom smjeru pokrenuli projekt 'Od mjere do karijere', vrijedan 1,5 milijardi kuna, 400 milijuna kuna predviđeno je za projekt 'Zaželi' za zapošljavanja žena u ruralnim krajevima, 73 milijuna kuna za projekte lokalnih inicijativa za poticanje zapošljavanje kojima će otvarati klubove za mlade i specijalizirane natječaje kojima ove godine izdvajamo ukupno dvije milijarde kuna za poticanje zapošljavanja". Radimo na zapošljavanjima mladih, žena i osoba koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada posebice u ruralnim područjima, a projekt "Zaželi" je idealan primjer kojim zapošljavamo 3.000 žena da pomažu u 12.000 kućanstava u ruralnim područjima, istaknuo je.

Upitan kada će dualno obrazovanje zaživjeti i kada možemo očekivati prve rezultate, Pavić je rekao kako ćemo se ugledati na njemački i austrijski model, ali trebamo napraviti model koji će odgovarati našim karakteristikama i industriji. Moramo ojačati škole, posebice nastavnike, rekao je ministar. Do kraja godine imat ćemo dva projekta u tome smjeru - s jednim, vrijednim 12 milijuna kuna, ojačat ćemo edukaciju nastavnika za strukovne škole, a s drugim ćemo poticati natjecanja i smotre učenika u strukovnim školama kako bismo potaknuli adekvatnost i integritet tih zanimanja, naglasio je.

Vezano za nezaposlenost mladih rekao je kako njih oko dvije trećine, odnosno 68 posto, imaju završenu srednju ili nižu školu, što govori da postoji neusklađenost između srednjoškolskog obrazovanja i oglašenih radnih mjesta, dodao je. Potrebno je dodatno ojačati strukovno obrazovanje, osuvremeniti ga, imamo 80 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda i prvi projekti će već biti do kraja godine, kazao je Pavić. Na novinarski upit glede povećanja kvota za uvoz radne snage, izjavio je kako će se kvote proanalizirati i vidjeti za svaki sektor u dogovoru s poslodavcima i sindikatima.

"Ne radi se samo o mozgovima, Hrvatsku napuštaju i ruke"

O problemu u strukovnom obrazovanju, predrasudama prema školama i nedovoljnom cijenjenju same struke u Studiju 4 govorili su pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo i potpredsjednik HGK Želimir Kramarić.

Prskalo je kazao da ministrica znanosti i obrazovanja želi stvari promijeniti - radi se niz zakonskih promjena da bi strukovno obrazovanje mladi ljudi prepoznali kao priliku za sebe. "Hrvatska dugo živi u strukturnom paradoksu. Imamo više od 200.000 nezaposlenih a cijele nam obitelji odlaze u inozemstvo. Svake godine članice HGK traže 20 do 30 tisuća radnika, a njih nema. Obrazovni sustav proizvodi ljude za burzu ili odlazak. Ne radi se samo o mozgovima, Hrvatsku napuštaju i 'ruke'", kazao je Želimir Kramarić. Upozorio kako će već iduće godine hrvatskom turizmu trebati oko 15 tisuća radnika koje nemamo. Stoga se radi na uvođenju dualnog sustava obrazovanja - učenju na radnom mjestu.