Munjiza: Agrokorovi vjerovnici morat će smanjiti potraživanja za 70%

Izvanredna uprava Agrokora na čelu s Antom Ramljakom službeno je započela prodaju imovine Ivice Todorića. Tako su na bubnju završili motorna jahta, helikopter, ljetnikovac na otoku Smokvici.

Kompanije iz sastava koncerna Agrokor potpisale ugovor o založnom pravu na svojim nekretninama

No manje je poznato da je Agrokor založio svu svoju imovinu kako bi dobio povoljan roll up kredit za pokrivanje dugova prema malim i velikim dobavljačima.

Svi znaju da Agrokor momentalno nije u dobroj situaciji, pa oni koji daju novac žele dodatno osiguranje. Tražili su imovinu najboljih kompanija. Agrokor je kompleksna kompanija, s pedesetak kompanija kojima je upravljao, njegova tržišna kapitalizacija i godišnji promet bio je preko 7 milijardi kuna u 2016., bez Mercatora. Budući da je vođen kao koncern, bankari su tražili da se najvrednija imovina založi, objasnio je bivši predsjednik uprave Konzuma Drago Munjiza.

Konačni rezultati sondiranja ukupnog dugovanja Agrokora u 11. mjesecu

Izvješće se najavljivalo i dvaput odgodilo, ali važno je da je ono precizno jer i najmanja pogreška može biti povod za tužbu. Izvanredni povjerenik Ante Ramljak se zbog toga i obratio sudu da sazna koji mu je krajni rok, vjerujem da prije toga, a to bi bila sredina 11. mjeseca, neće izlaziti s nekim rezultatima.

Bez uvjeta za stečaj

Očekujem da neće biti uvjeti za stečaj, imovina i potraživanja bit će izjednačeni, vjerujem. Pitanje je na koji način će se valorizirati imovina, koliko će se žuriti s prodajom. Špekulanti se mogu izbjeći uz pomoć Vlade. Kompanija je izuzetno vrijedna i moraju se naći kvalitetni hrvatski partneri ili strani koji su u tom biznisu. Špekulanti bi to preprodavali.

Oni kojima Agrokor duguje svoje dugovanje morat će umanjiti za 70 posto

Mislim da će oni kojima Agrokor duguje svoje dugovanje morati umanjiti za 70 posto, ali to su u ovom trenutku špekulacije. Kako će Agrokor zaraditi za svoja  dugovanja, tek će se vidjeti.

Sberbank želi blokirati cijeli proces

Sberbank je htio postići dogovor da postane većinski vlasnik, to im nije uspjelo pa je to postalo njihovo prvo razočaranje. Drugo je kad nije prihvaćen njihov prijedlog 'roll upa' i sada imaju negativno iskustvo, štite se tako što žele blokirati proces i vratiti ga na početak. Žele biti vlasnik cijelog Agrokora, ili 51 posto ili barem da im se prizna prvenstvo u količini novca koji su već dali.

Situacija se stabilizirala

Ljudi u Agrokoru i sada gube posao, no situacija se stabilizirala, Konzum više nije najveći i najbolji lanac, ali prodaja ide dalje.

Agrokor zaslužuje konstruktivnu pomoć

U njega je u zadnjih 10 godina investirano 18 milijardi kuna, tamo radi 40 tisuća ljudi, to su sve strateške industrije i bilo bi šteta da ne dobije pomoći, ali konstruktivnu. Mora se vratiti investicijski potencijal nekih kompanija koje su izvrsne, ali im fali novca, a dio kompanija je suvišan. Nije lako ni te kompanije zatvoriti, teško o tome mogu odlučiti njihovi direktori ili sam povjerenik. No sve u svemu, stvari idu naprijed i ja sam optimist.