Hasanbegović: Bizarno rješenje za ploču - Štromar nije znao

Stižu reakcije na skidanje spomen-ploče jedanaestorici HOS-ovaca s prozdravom 'Za dom spremni' i njezino premještanje u Novsku u izvornom obliku. Iz Udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba zahvalili su institucijama na pronalaženju kompromisnog rješenja.

"Nisam sudjelovao niti u postavljanju te ploče niti u njezinu skidanju. Iznio sam svoje jasno načelno stajalište da ploča sa zakonitim simbolima, zakonite hrvatske ratne postrojbe može biti u bilo kojem dijelu RH. Ovo je jedno bizarno neprincipijelno rješenje, ali mogu prihvatiti objašnjenje da je ovo pitanje konačno skinuto s dnevnog reda", smatra Zlatko Hasanbegović. Na pitanje očekuje li još neke poteze Vlade odgovorio je potvrdno. "Vlada izbjegava bilo kakve odlučne državničke poteze i vodi politiku od danas do sutra pod motom stabilnost radi stabilnosti", dodao je. Ovaj slučaj u stvari ne postoji - nametnuli su ga politički trgovci reketari na kojma počiva Vlada gospodina Plenkovića.

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar izjavio je da HNS nije zadovoljan premještanjem HOS-ove ploče iz Jasenovca u Novsku i da pozdrav "Za dom spremni" za HNS nikako nije prihvatljiv. Na novinarski upit je li upoznat s time da je HOS dobio rješenje od Ministarstva uprave da se neće dirati taj pozdrav u njihovu grbu Štromar je kazao da ne zna ništa o tome. "Kad se donese zakon, sigurno neće biti mjesta tom pozdravu ni u kakvom grbu i nazivlju udruge, siguran sam", ustvrdio je. Na upit je li takvo stajalište HNS-a prenio premijeru Andreju Plenkoviću i je li i premijeru to neprihvatljivo Štromar je kratko odgovorio potvrdno. Rekao je i kako ne vjeruje da će Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću donijeti cjelovitu odluku prije ožujka.

"Stav SDP-a je vrlo jasan, pozdravu 'Za dom spremni' nema mjesta u hrvatskom javnom prostoru. Žalosti me što pričamo o 1941. ili 1945. godini, a ne razgovaramo o informatizaciji ili cirkularnoj ekonomiji. Imamo državu, a nemamo društvo", kazao je zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić. Dodao je kako je hrvatska nastala na antifašizmu i da je zaslugom partizana ostala na pobjedničkoj strani.
 
"Dobro je da ploča više nije u Jasenovcu s tim pozdravom, ali nije dobro što je na mjestu na kojem je postavljena niti je dobro što je omogućena daljnja legalizacija postojanja takve ploče. To su dvije stvari koje moju stranku i mene čine nezadovoljnim kad je posrijedi ovo rješenje", rekao je saborski zastupnik Milorad Pupovac (SDSS).

"Što se mene osobno tiče i što se tiče HSLS-a 'Za dom spremni' trebao bi biti zakonom riješen da ne može biti nigdje, ali živimo u demokratskoj državi", rekao je saborski zastupnik Darinko Kosor (HSLS). 

"Mi smo država u dubokom moralnom problemu, nismo sami sa sobom riješili tko je dobio II. svjetski rat. Imamo 27 godina školstvo koje producira mlade koji imaju dvojbe. Treba maknuti iz javnog prostora sve izreke koje nas podsjećaju na fašizam, a takav je i 'Za dom spremni'. To je uspješno napravio dr. Franjo Tuđman, a ljudi koji danas vode Hrvatsku to nisu u stanju učiniti", izjavio je predsjednik HSS-a Krešo Beljak

Zastupnik HDZ-a Milijan Brkić u Saboru se kratko osvrnuo na poruku predsjednika HNS-a Predraga Štromara - da nije dokraja zadovoljan rješenjem ovoga slučaja. "Ako je njima sporan onda je to njihov problem", kazao je Brkić.