U Otvorenom o poplavama: Sljedećih 36 sati je ključno

U Hrvatskoj ponovno ekstremni vremenski uvjeti. Nakon ljeta i brojnih požara, stigle obilne kiše i poplave! Vodostaji u porastu. Sutra  slijedi novo pogoršanje. Kako su se pripremili gradovi i mjesta uz rijeke? Što smo naučili na primjeru katastrofalnih poplava na području Gunje prije tri godine? Bila je to tema večerašnje emisije Otvoreno urednika i voditelja Damira Smrtića. Gostovali su ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, Silvana Radovanović iz Hrvatskog Crvenog križa, general - pukovnik Mate Ostović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske i karlovački župan Damir Jelić.

Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda kazao je da nove vode u Karlovcu i Ogulinu mogu komplicirati situaciju. U sljedećih 36 sati očekuje se dotok iz Slovenije, kao i porast vodostaja u Karlovcu. Zagreb je pritom posve siguran. U Zadru su pročistili Ričinu i kanale te je grad spreman prihvatiti neke nove količine vode, ali je naglasio kako je u gradskim područjima općenito puno teže uspostaviti obranu od poplava. Đuroković je pokazao i kartu plavljenja Ogulina te objasnio kako Đulin ponor, kao ni tunel prema hidroelektrani, nije mogao prihvatiti ekstremnu količinu oborina te je stoga došlo do ugrožavanja samoga grada. Istaknuo je retenciju kao jedino rješenje. Trenutno se otkupljuju zemljišta za akumulaciju te se očekuje da sljedeće godine počinje gradnja. Vrijednost samog projekta je 15 milijuna eura, a čak 85 posto tih sredstava može se tražiti iz fondova EU-a. Sama gradnja trajat će 2-3 godine. Nasipi se grade, radovi su u tijeku, ali moramo biti brži, zaključio je Đuroković.

Trenutno 58 pripadnika Hrvatske vojske pomaže stanovnicima Ogulina u saniranju šteta od poplave. Pripremili su oko 3000 komada vreća s pijeskom, a imaju i pumpe za vodu te su spremni izvršiti bilo koju zadaću koja im bude dana, rekao je general-pukovnik Mate Ostović. Preko 200 pripadnika HV-a u vojarnama u Gospiću i u Kamenskom u Karlovcu je spremno odmah izaći i pomoći. Vojska je pomogla i pri sanaciji mosta u Ninu, kao i u normaliziranju stanja u Zadru nakon poplava. Pomoć u obrani od poplava, kao i drugih nepogoda, Ostović je nazvao mirnodopskom zadaćom Hrvatske vojske, te naglasio kako je ona spremna odazvati se u svakome trenutku kad se to od nje zatraži.

Dragan Lozančić rekao je da su sve nepogode ove vrste uvrštene u Strategiju nacionalne sigurnosti, a u njoj je stavljeno veće težište na civilnu zaštitu. Rade se financijski planovi za sljedeću godinu. Ova protupožarna sezona koštat će nas više nego što smo planirali, istaknuo je Lozančić. Puno lekcija smo naučili iz slučaja Gunje, a najvažnija je dobra komunikacija s građanima. Lozančić je pohvalio vatrogasce, HGSS i Crveni križ na svemu što čine i što su činili proteklih mjeseci. Koordinacija na terenu je dobra, zaključio je Lozančić, ali nas i dalje čeka veliki posao. 

Silvana Radovanović objasnila je da profesionalci i volonteri iz Hrvatskog Crvenog križa pomažu i građanima i operativnim snagama. Uključuju se odmah jer su članovi Kriznog stožera. Trenutno HCK radi procjenu situacije na terenu kako bi znala gdje mogu doći isušivači. Njih trenutno nema u Ogulinu, a bit će ih nakon što prođe nadolazeći val. U Zadru se isušivači već koriste, prvo u školama, vrtićima i bolnicama, a sada će na red doći i privatni objekti. Mađarski Crveni križ ustupit će 50 novih isušivača, a trenutno ih HCK ima 200. Radovanović je istaknula program jačanja pojedinca i psihosocijalnu pomoć građanima kao jedan od najvažnijih zadataka Crvenog križa u ovakvim situacijama. Važna je edukacija građana o tome kako se ponašati u ovakvim situacijama. Spomenula je i ruksak za krizne situacije koje bi dobro došle svakome kućanstvu u ugroženim područjima.

Karlovački župan Damir Jelić kazao je kako su spremni za sljedećih 48 sati, ali da je ta spremnost relativnog karaktera, jer pojedinačne kuće se mogu obraniti, ali sustav obrane od poplave ne postoji. Nazvao je Karlovac nebranjenim gradom. Ogulin još neće proglasiti elementarnu nepogodu. Na apel ogulinskog gradonačelnika da se građani opskrbe kruhom, vodom i svijećama u slučaju da nestane struje, Jelić je rekao da je ta procjena vjerojatno dio promišljanja Kriznog stožera. O usporedbi Gunje i Karlovca, Jelić je rekao da je razlika u tome što je Gunja branjena i tamo je puklo, a Karlovac je nebranjeno područje i stoga je situacija potencijalno još gora.

Emisiju pogledajte u cijelosti: