Orlić: Vrijeme kao iz udžbenika klimatologije

Nevrijeme je pogodilo dio Hrvatske - Istra, Zadar i otoci su potopljeni. Što se događa s vremenom, pamtimo li ovakve vremenske neprilike?

Unutar nekoliko sati u Zadru je pala preko 200 mm kiše, što je četvrtina godišnje količine oborine. To je ogromna količina kiše koja se teško izlijeva u more. Postoji još jedan efekt, a to je jako jugo na Jadranu. Razina mora je nešto viša nego što je inače i onda možda imamo nekakvo kombinirano djelovanje - puno oborine, povišena razina mora i otežana odvodnja, rekao je u emisiji HRT-a Hrvatska uživo Mirko Orlić, klimatolog s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Tražio sam podatke od DHMZ-a. Ovo ljeto je bilo ekstremno toplo i izuzetno sušno. Kad se sjetimo ljeta imali smo duge toplinske valove i sušno razdoblje. Što se sada dogodilo? Upravo ono što svi udžbenici klimatologije kažu: sa globalnim zatoljenjem idu upravo te stvari koje smo doživjeli zadnjih par mjeseci - vrlo visoke temperature, duga sušna radoblja i intenzivna kišna razdoblja, rekao je Orlić.
Kad govorimo o budućnosti ne govorimo o prognozi, nego o projekcijama. Projekcije ovise o tome koliko će biti emisija stakleničkih plinova u budućnosti. To ovisi o političarima - kad se neki potrudi, onda iam manje emisije stakleničkih plinova, a kad ne onda više, objasnio je Orlić.