Vakula: Klima nam se klima - opomena svima!

Ovo je jedan od onih dana kada i meteorolog poželi da se prognoze ne ostvare. Nažalost, pokazala su se opravdanima upozorenja za mjestimične obilne oborine, grmljavinska nevremena i bujične poplave, rekao je u središnjem Dnevniku glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula odgovarajući na pitanje što se to događa s vremenom.

I još jednom se dokazala ozbiljnost situacije kada nacionalna prognostička služba objavi upozorenje najvišeg, crvenog stupnja, kao što je to bilo jučer i danas za Jadran, gdje je od jučer do danas ponegdje palo i više od 300 litara kiše. Manje količine, ali također obilne, bile su i u sjevernim krajevima, rekao je Vakula.

Posljedica je to zadržavanja i sporog premještanja iznad naših krajeva ove ciklone - područja sniženoga tlaka - vlažnog i nestabilnog zraka. Već sutra će biti malo povoljnije, a znatnija stabilizacija atmosfere dogodit će nam se u srijedu, prognozira Vakula.
Uragani po svijetu, u Hrvatskoj suše pa poplave, padala je tuča u Istri ljetos, Zadar poplavljen. Je li ovo naznaka klimatskih promjena ili nešto "normalno"?

Ne možemo tvrditi kako su ovakvi lokalni događaji, i kod nas, i u svijetu izravna posljedica klimatskih promjena. Uostalom, i ovakve ciklone kod nas, i uragani u svijetu događali su se i prije. No, ono što je zanimljivo - premda bismo nakon stotinjak godina svakodnevnih mjerenja mogli zaključiti kako smo već doživjeli sve što smo mogli, mi gotovo svaku sezonu, pa čak i svaki mjesec imamo neki novi ekstrem, novi rekord. Vrlo vjerojatno, gotovo pa sigurno, te - sve češće i žešće ekstremne vremenske pojave - događaju se baš zbog tog globalnog zatopljenja, klimatskih promjena i varijacija. Valja nam se tomu prilagoditi, i smanjiti svoje djelovanje na svijet koji nas okružuje, kako ne bismo pomislili da nam to priroda uzvraća udarac, objasnio je Vakula.