Utrka “The Terry Fox Run” 24. rujna na Jarunu

Dana 24. rujna na Jarunu će se trčati 18. humanitarna utrka Terry Fox. Nosi ime Kanađanina koji je obolio od raka, a zatim je pretrčavši 5373 kilometra htio podići svijest o važnosti borbe protiv raka. Prikupljeni novac donirat će se Institutu 'Ruđer Bošković' za istraživanja.

U čast Terryja Foxa i njegova nasljeđa u borbi protiv raka, Maraton nade za trkače, hodače, bicikliste i sve ostale ljude dobre volje održat će se 24. rujna uz moto “Zajedničkim snagama u borbu protiv raka”. Program na zagrebačkom  Jarunu počinje u 14 sati i traje do 18 sati, a trka počinje u 16 sati. Duljina staze je 6,3 kilometra.Tradicionalna prodaja majica po cijeni od 50 kuna održat će se u Bogovićevoj ulici u subotu 16. rujna od 11 do 14 sati te na sam dan utrke na Jarunu. Prikupljene donacije namjenjene su Institutu 'Ruđer Bošković' u svrhu istraživanja.Terry Fox je 1980. godine trčao 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku nažalost nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

Utrku organiziraju veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, agencija MPG, Zagrebački holding, Esplanade Zagreb Hotel, agencija Media Val, pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva zdravstva i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Program i aktivnosti  na konferenciji za novinare predstavili su organizatori i pokrovitelji trke. Kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk istaknuo je da se humanitarna utrka Terry Fox Run organizira radi podizanja svijesti o važnosti ulaganja u istraživanje lijeka protiv raka. Naglasio je da primjer Terryja Foxa pokazuje da  jedna osoba može promijeniti nešto te je pozvao građane da se pridruže utrci u što većem broju i pokažu poput Terrya Foxa da sve je moguće.

Predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka Damir Eljuga naglasio je da se tom akcijom prikuplja novac za plemeniti cilj, borbu protiv zloćudnih bolesti. Tim je novcem primjerice kupljena oprema za Centar za transplantaciju koštane moždine u Klaićevoj ulici i detektirane su mutacije gena kod istraživanja nasljednog raka dojke. Prikupljenim sredstvima financirat će se daljnja istraživanja primjerice genske podloge kod  pacijenata kod kojih nije nađena mutacija gena, a oboljeli su od raka, ali i istraživanje imunoterapija za pacijente oboljele od raka, rekla je Sonja Levanat s Instituta 'Ruđer Bošković'. Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević naglasila je da je važno svima onima koji se bore s rakom i članovima njihovih obitelji pružiti podršku i poručiti da u toj bolesti nisu sami te pozvala građane da se u što većem broju pridruže utrci.