Jesenska programska shema Hrvatske televizije

Hrvatska televizija (HRT – HTV) u okviru jesenske programske sheme gledateljima će od 18. rujna u udarnome terminu ponuditi više od 85 % najkvalitetnijega domaćeg sadržaja – premijere igranih i serijskih filmova hrvatske proizvodnje, brojne nove dokumentarne, razgovorne, mozaične i zabavne emisije hrvatske proizvodnje te vrhunski odabir stranoga dokumentarnog i serijskog programa.

Informativne emisije Hrvatske televizije (HRT – HTV) dobit će nove voditelje iz mlađe generacije iskusnih reportera i izvjestitelja, a svi će se programski sadržaji od ove sezone emitirati uvijek u isto vrijeme i na istome programu.


Prvi program Hrvatske televizije (HRT – HTV 1)

Jesenskom se programskom shemom u udarnim terminima na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) uvodi raznovrsniji i laganiji sadržaj vrhunske kvalitete unutar ustaljenoga rasporeda emitiranja. Ponedjeljkom od 20.00 emitirat će se premijerni domaći igrani sadržaji, a već s početkom jeseni u tom će se terminu moći pogledati televizijska serija Lukasa Nole Čuvar dvorca o političkome ozračju i ulozi obavještajnih služba u Republici Hrvatskoj tijekom osamdesetih godina prošloga stoljeća, s Ivom Gregurevićem u naslovnoj ulozi.

Nakon Čuvara dvorca uslijedit će premijerno prikazivanje igrano-dokumentarne serije posvećene Tinu Ujeviću pod naslovom Tin … trideset godina putovanja. Predbožićno razdoblje proći će u znaku premijernoga prikazivanja televizijske igrane serije Anka o djevojčici iz sirotišta koja sredinom prošloga stoljeća bježi od svoje bogate licemjerne posvojiteljice i ulazi u svijet pustolovina i bajkovitih bića.

Utorkom od 20.00 prikazivat će se nova razgovorna emisija (eng. talk show) U svom filmu, u kojoj će urednica i voditeljica Tončica Čeljuska razotkrivati pojedinosti iz života najviđenijih ljudi naše društvene i političke pozornice. Srijedom će se prikazivati politički dokumentarni filmovi o aktualnim zbivanjima i svjetskim vođama, a četvrtkom i nedjeljom u novome će se izdanju nastaviti prikazivati popularni kviz Šifra s Joškom Lokasom.

Petak i subota od 20.00 rezervirani su za izbor komercijalno najuspješnijih filmova novije proizvodnje (engl. blockbuster), a prikazivat će se tri filma zaredom.

Od brojnih filmskih naslova koji će se prikazivati u jesenskoj programskoj shemi, izdvajamo sportsku akcijsku drama Utrka života s Chrisom Hemsworthom u naslovnoj ulozi, komediju Dostavljač s Vinceom Vaughnom, dvije romantične komedije – Prekid i Zamjena – s Jennifer Aniston, triler s Russellom Crowom Sljedeća tri dana, veliki akcijski hit Plaćenici te povijesni spektakl Pompeji.

Subotom navečer emitirat će se najkvalitetniji zabavni sadržaji domaće proizvodnje poput zabavno-glazbene emisije A-strana, koju ćemo pratiti od studenoga do početka 2018. godine.

Ponedjeljkom od 21.00 na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) prikazivat će se najkvalitetniji domaći dokumentarni sadržaji poput serije o hrvatskim predsjednicima vlade Hrvatski premijeri osobno ili nove serije Gorana Milića Tada & sada, koja uspoređuje kako smo živjeli nekoć, a kako živimo sad.

Utorkom od 21.00 gledatelje očekuje najbolje svjetske emisije koje se bave temom svemira, Zemlje i nevjerojatnih putovanja.

Srijedom od 21.00 prikazivat će se polusatni dokumentarni filmovi domaće proizvodnje, a prva je nova sezona televizijske serije Zapisano u kostima. Srijedom od 21.30 gledatelje očekuje kultna emisija Pola ure kulture.

Četvrtak od 21.00 rezerviran je za prestižnu nagrađivanu BBC-jevu kriminalističko-dramsku seriju Noćni upravitelj nastalu prema romanu proslavljenoga svjetskog pisca trilera i špijunskih zapleta Johna Le Carrea.

Vikend na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) donosi novost u poslijepodnevnome terminu. Svake nedjelje od 15.35 prikazivat će se obiteljski filmovi, u kojima podjednako uživaju sve generacije gledatelja. Za filmofile se nedjeljom navečer uvodi filmski ciklus Zlatno doba Hollywooda, koji Hrvatska televizija (HRT – HTV) otvara igranim filmovima Sjaj u travi, Doručak kod Tiffanyja i Doktor Živago.

Zbog velike gledanosti nastavit će se snimati i prikazivati i nova izdanja zabavno-glazbenih emisija i kvizova. Emisija Lijepom Našom emitirat će se subotom od 17.40, a zabavna emisija Volim Hrvatsku bit će na rasporedu nedjeljom od 17.40.

Brojne novosti gledatelje očekuju i u jutarnjemu te dnevnome programu. Rado gledana jutarnja mozaična emisija Dobro jutro, Hrvatska od ponedjeljka do petka ubuduće će trajati do 10.20, a unutar nje emitirat će se i dosadašnja emisija Imam problem. Dobro jutro, Hrvatska nastavit će se emitirati i subotom, i to od 9.30 do 11.00.

Od 14.00 do 15.00 na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) prikazivat će se emisije javnoga sadržaja Normalan život, Znanstveni krugovi, Prometej, Sigurno u prometu, Potrošački kod, Zdrav život, Pogled preko granice i Kućni ljubimci.

Svakim radnim danom od 17.20 prikazivat će se mozaična emisija urednice Maje Tokić Kod nas doma, koja će se sastojati od studijskoga dijela i pojedinih rubrika s temama iz svakodnevnoga života: mode, dizajna, uređenja doma, putovanja, suvremene psihologije, glazbe, književnosti, kazališta. Vodit će je poznate voditeljice Barbara Kolar i Iva Šulentić.

Od ponedjeljka do četvrtka termin prije središnjega Dnevnika rezerviran je za omiljeni kviz Potjera s Tarikom Filipovićem, a umjesto emisije Moj HRT petkom će se prije središnjega Dnevnika emitirati zabavna emisija za mlade Daj pet(ak). Dvoje mladih voditelja, Lucija Kajić i Filip Vidović, svakoga će petka u goste pozivati odlične glazbene sastave, preporučivati zanimljive događaje diljem Lijepe Naše, davati korisne savjete te donositi priče o uspješnim mladim ljudima. Gledatelji će se dobro zabaviti i uz reportaže u kojima će se slavni upuštati u različite izazove, a moći će naučiti i kuhati te dobiti smjernice kako jeftino i sigurno putovati. Urednica je Mirna Dvoršćak.

Emisija Manjinski mozaik od jeseni će se emitirati u novome terminu subotom, od 17.20, prije emisije Lijepom Našom.

U kasnovečernjemu terminu, nakon emisije Otvoreno, koja će na rasporedu biti od 22.00, te trećega Dnevnika i Vijesti iz kulture, od 23.20 ponedjeljkom emitirat će se emisija 1 na 1 s Romanom Bolkovićem, a od utorka do petka u tom će se terminu gledateljima ponuditi izbor kvalitetnih stranih televizijskih serija najnovije proizvodnje među kojima su Igre moći, Crna lista i Dobra žena.

Od jeseni će se na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) emitirati i svi nacionalno važni sportski događaji.

Drugi program Hrvatske televizije (HRT – HTV 2)

Na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) gledatelje očekuje izbor najkvalitetnijih stranih filmova, igranih i dokumentarnih serija vodećih svjetskih autora, mnoštvo sportskih i glazbenih sadržaja te dosad najveći izbor mozaičnih i zabavnih emisija domaće proizvodnje.

Svakim radnim danom od 19.30 na rasporedu će biti glazbena emisija POPROCK.HR, a emisija HRT TOP 20 prikazivat će se subotom od 19.10. Nedjeljom od 19.30 u novome se ruhu vraća glazbena emisija Garaža.

Za najmlađu će se publiku od ponedjeljka do subote od 19.00 emitirati crtani film Kronike Matta Hattera.

Od sportskih sadržaja koji će svoje mjesto pronaći na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) najavljujemo prijenos nogometne Lige prvaka i Europske lige, rukometne Lige prvaka te prijenos Europskoga prvenstva u odbojci za žene. U 2018. godini svakako valja istaknuti Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji i Svjetsko nogometno prvenstvo, koje će se održati u Rusiji.

Od ponedjeljka do četvrtka od 21.00 na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) emitirat će se filmovi. Ponedjeljkom su na rasporedu komedije kao što su Preboljeti Saru Marshall, Pikantne holivudske priče i Utroje sa žigolom. Utorkom će se prikazivati romantični filmovi među kojima izdvajamo Ljubavni jackpot, Step Up 2, 3 i 4, Ljubav po mjeri i Dnevnik Bridget Jones. Srijedom će na rasporedu biti akcijski filmovi među kojima su Slobodni strijelci, Snowpiercer i Ledeni, a četvrtkom drame među kojima su Manglehorn i Fort Bliss. Nedjeljom će se u istome terminu prikazivati filmovi s pet zvjezdica među kojima su Iskupljenje u Shawshanku, Sedam, Carstvo sunca i Blues Brothers.

Od ponedjeljka do četvrtka od 22.40 prikazivat će se popularna i višestruko nagrađivana kriminalistička serija Zakon i red UK.

U ciklusu rado gledanoga Krimi-petka emitirat će se popularne kriminalističke serije Umorstva u Midsomeru od 20.05, Nijemi svjedok od 21.30 te serija Unforgotten od 23.00.

Nedjeljom od 20.05 na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) prikazivat će se bogato kostimirane povijesne igrane serije među kojima su Ekatarina, Poldark i Victoria.

Od ponedjeljka do četvrtka u terminu od 20.05 emitirat će se studijske emisije. Ponedjeljkom će se nastaviti emitirati Stadion, utorkom Žene, povjerljivo, a srijedom od 20.05 gledatelje očekuje nova zabavna emisija Oči u oči. U svakoj će se emisiji pratiti društveni događaji, modni trendovi, trendovi u putovanjima Hrvatskom i svjetski šoubiznis. Oči u oči s voditeljem Petrom Vlahovom bavit će se i aktualnim i svevremenskim temama o kojima se raspravlja na kavi, na portalima i u medijima, a koje nisu povezane s politikom.

U istome će terminu, od 20.05, nova glazbena emisija Koktel-bar tri četvrtka u mjesecu uživo iz HRT-ova televizijskoga studija Angel Miladinov uvoditi gledatelje u glazbeni svijet, živote naših poznatih glazbenika i neotkrivene pojedinosti njihova stvaralaštva i rada, uz zabavu i zanimljive igre znanja i prisjećanja. Urednica je i voditeljica Uršula Tolj, koja će s HRT-ovim izvjestiteljima nastojati uživo biti na najaktualnijim glazbenim događanjima, kojih četvrtkom navečer u Republici Hrvatskoj ne manjka. Posljednji četvrtak u mjesecu rezerviran je za novu emisiju Dijagnoza posvećenu zdravlju, urednice Sanje Kocijančić - Petričević.

Tjedna mozaično-informativna emisija Špica, riva, korzo od jeseni će se na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) prikazivati svake subote od 12.30 do 14.00 izravno iz Bogovićeve ulice u Zagrebu. S Martinom Validžić i Danijelom Despotom približavat će gledateljima društveni život subotom u pet hrvatskih gradova. U ekipi emisije iskusni su HRT-ovi novinari i izvjestitelji poznati po svojoj neposrednosti i osobnosti, a svake će se subote u isto vrijeme javljati iz središta najvećih gradova. Urednici najavljuju opuštene i pomalo neformalne razgovore iz studija te stalnu komunikaciju s prolaznicima, a bit će tu i scena iza kamere jer će voditelji razgovarati i s kamermanima i ekipom u režiji.

Novi termin dobit će emisija TV Bingo, koja će se umjesto u dosadašnjemu večernjem terminu emitirati ponedjeljkom poslijepodne od 18.20.

Noćne će ptice u ciklusu Zaspite s osmijehom od ponedjeljka do četvrtka od 23.30 moći uživati u humorističnoj seriji Brooklyn Nine-Nine. Od ponedjeljka do petka od 00.00 emitirat će se televizijska serija Goldbergovi, a nedjeljom od 22.30 gledatelje će zabavljati Graham Norton.


Treći program Hrvatske televizije (HRT – HTV 3)

Treći program Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) i u jesenskoj će shemi biti glavni pratitelj tema iz kulture, znanosti i umjetnosti te iz različitih drugih područja.

Brojnim će se prigodnim sadržajima obilježiti važni datumi i kulturne obljetnice, a pratit će se i najvažniji festivali i manifestacije iz svih područja umjetnosti, znanosti, obrazovanja i kulture u izravnim prijenosima, osvrtima, kronikama zbivanja, novinarskim prilozima, reportažama i komentarima te tematskim emisijama.

Autori tematskih emisija te voditelji posebnih projekata surađivat će s uglednim hrvatskim kulturnim i obrazovnim stručnjacima, umjetnicima, znanstvenicima te državnim ustanovama i udrugama koje djeluju na području obrazovanja, kulture, znanosti i umjetnosti.

U emisijama domaće proizvodnje pratit će se trenutačna događanja i teme iz područja klasične i suvremene hrvatske i svjetske književnosti, jezika, arhitekture, dizajna, likovne, kazališne i dramske umjetnosti, igranoga i animiranoga filma, klasične glazbe, etnoglazbe, džeza, pop-glazbe i rock–glazbe te suvremene glazbe i plesa, a programom će biti obuhvaćene povijesne, kulturne, filozofske i sociološke teme te teme i aktualnosti iz svijeta znanosti.

Jedna od novosti na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) bit će emisija Art à la carte, koja će se prikazivati petkom u večernjemu terminu. Bit će posvećena umjetnosti i kulturi te, kako ističe urednica Lidija Špiranec, umjetnosti dokolice s pozitivnim predznakom. Emisija koju će ostvarivati Lada Džidić, Ljubica Benović, Jana Haluza i Lidija Lacko Vidulić imat će različite autorske pristupe raznovrsnim kulturnim temama, posebice onima povezanima s kazališnom umjetnošću, operom, baletom, arhitekturom i književnošću.

Kako Hrvatska radiotelevizija (HRT) raspolaže kvalitetnim i vizualno privlačnim dokumentarnim filmovima strane i domaće proizvodnje, u emisiji će se prikazati film koji će biti povod za studijski razgovor. U emisijama posvećenima kazalištu emitirat će se televizijske adaptacije kazališnih predstava. To će emisiji Art à la carte biti dodatna vrijednost jer će mnoge kazališne predstave odsad biti i u domovima gledatelja.

I ljubitelji operne umjetnosti jednom mjesečno moći će uživati u vrijednim opernim ostvarenjima, a posebnost u programu i ove će jeseni biti umjetnički projekt Nove kolekcije. U pripremi su nove serije videoradova i instalacija poznatih hrvatskih umjetnika, koje se proizvode u okviru Hrvatske radiotelevizije (HRT) ili izvan HRT-ovih studija.

Umjetnička djela propituju granice medija, televizije i stvarnosti, a osim što se prikazuju na televiziji, ti su radovi namijenjeni i izlaganju u galerijskim i drugim prostorima. Autorski tim koji surađuje s umjetnicima čine Tomislav Pulić, Branka Benčić, Vladislav Knežević i Vlatka Kolarović.

Na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) tijekom jeseni nastavlja se i prikazivanje omiljenih stranih igranih vestern-serija kao što su Bonanza i Miris baruta te znanstveno-fantastične serije Zvjezdane staze.

Jesenska programska shema donosi mnogo novosti, ali, nasreću, i jednu staru dobru vijest: Treći program Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) ostaje oaza za sve prave filmofile.

U ciklusima Kino Europa i Kino Milenij u terminu od 22.45 nastavit će se prikazivanje filmova različitih važnih svjetskih kinematografija, od najstarijih klasika do najnovijih bisera europskih i neameričkih kinematografija.

Među brojnim filmskim novostima na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) izdvajamo filmski ciklus Ratni ponedjeljak, u kojemu ćemo emitirati brojna ratna remek-djela poput Podmorice, Bitke za Alžir ili Četiri jahača apokalipse. Srijedom će u ciklusu Sto godina Kirka Douglasa gledatelji moći vidjeti brojne antologijske filmove najveće živuće holivudske legende, a nakon toga opsežan ciklus britanskoga filma 80-ih godina 20. stoljeća krcat antologijskim ostvarenjima jednoga od najzanimljivijih razdoblja britanske kinematografije. Nedjeljom popodne emitirat će se urnebesno zabavan ciklus komedija Jerryja Lewisa i Deana Martina.

Kao poslasticu za filmske sladokusce najavljujemo veliki ciklus filmova braće Taviani četvrtkom navečer, koji će se emitirati od početka listopada i kojemu će prethoditi veliki ekskluzivni intervju s Paolom Tavianijem snimljen za posebno izdanje HRT-ove filmske emisije Posebni dodaci. U okviru Posebnih dodataka i dalje će se prikazivati brojna remek-djela i kultni filmovi o kojima raspravljaju filmski znalci.  

Tijekom jeseni utorkom od 22.45 u okviru ciklusa Kino Europa gledatelji će moći pogledati niz filmova poznatih europskih autora. Na samome početku jeseni prikazat će se psihološka drama Palermo Shooting Wima Wendersa, film The Door, koji je režirao mađarski oskarovac Istvan Szabo, s Helen Mirren i Martinom Gedeck, jednom od najpopularnijih njemačkih glumica, u glavnim ulogama, potom Adieu au langage, filmski esej začetnika francuskoga novog vala Jean-Luca Godarda te 20 000 dana na Zemlji, igrano-dokumentarna drama Nicka Cavea. Tijekom godine gledatelji će moći uživati i u napetome skandinavskom trileru Kvinden i buret, zanimljivoj drami Francoisa Ozona Une nouvelle amie, filmu A Bigger Splash s Tildom Swinton te u još mnogim drugim odličnim europskim ostvarenjima.

U filmskome ciklusu petkom Kino Milenij gledatelji će imati priliku pogledati ciklus jednoga od najpopularnijih suvremenih autora, odnosno tri filma Paola Sorrentina, među kojima i Oscarom nagrađeno remek-djelo La grande belleza te komičnu dramu Youth.

Nakon Sorrentinovih filmova petkom će se prikazivati filmovi švedskoga festivalskog miljenika Roya Anderssona, a tijekom godine moći će se pogledati filmovi još jednoga iznimnog i popularnog švedskog autora, Rubena Ostlunda, ovogodišnjega kanskog laureata.

Na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) od jeseni će se prikazivati i horor-trileri španjolskoga majstora horora Jaumea Balaguera, a u Noćnim projekcijama petkom u sitne sate osim repriza prikazat će se i nekoliko iznimnih premijera, među kojima su novozelandska urnebesna vampirska komedija What We Do in the Shadows, animirani dugometražni znanstveno-fantastični film The Congress izraelskoga autora Aria Folmana, Libertador – venezuelska biografska drama o Simonu Bolivaru, te još nekoliko sjajnih filmskih ostvarenja.

Gledatelje na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) svakoga dana očekuju i zanimljive strane putopisne dokumentarne serije i strani dugometražni dokumentarni filmovi.

Prikazat će se također i brojni hrvatski dokumentarni filmovi i emisije koje se bave različitim temama. U programu će se naći i vrijedni glazbeni, dramski i dokumentarni sadržaji iz bogate arhive Hrvatske radiotelevizije (HRT), u kojoj se čuvaju brojna antologijska ostvarenja iznimne kulturne vrijednosti.


Četvrti program Hrvatske televizije (HRT – HTV 4)

Četvrti program Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) nastavlja s konceptom cjelodnevnoga informativnog programa uživo. U emisiji Studio 4, najduljoj informativnoj emisiji u hrvatskome televizijskom eteru, koja se emitira svakoga dana i traje punih sedam sati, nastojat će se, razgovorom s gostima u studiju te brojnim javljanjima i uključenjima, gledateljima najcjelovitije prenijeti sve novosti u Republici Hrvatskoj i svijetu. Voditelji emisije Studio 4 bit će Vlatka Kalinić, Kristina Bojić, Goran Rotim i Petar Vlahov.

Novost je da će se informativne emisije Vijesti radnim danom emitirati svakih pola sata, sve do ponoći.

Na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) nastavit će se emitirati i Vijesti na engleskome jeziku te Poslovne vijesti, a svakim radnim danom emitirat će se i tri sata specijaliziranoga regionalnog programa uživo u emisijama Regionalni dnevnik i Županijska panorama. Riječ je o emisijama koje u cijelosti proizvode HRT-ovi regionalni televizijski centri, a koje donose najveći izbor lokalnih tema i sadržaja koji zaokupljaju stanovnike diljem Hrvatske.

U udarnome večernjem terminu od 20.05 emitirat će se gledateljima već poznate emisije: ponedjeljkom Labirint, utorkom Global, srijedom Druga strana, četvrtkom Prometej, a petkom Turizam.hrt.

Od utorka do četvrtka u terminu od 22.10 gledatelje očekuju i premijere rado gledanih emisija Financijalac, APP i Vodič kroz fondove EU-a.

Sve su emisije i programi Hrvatske televizije (HRT – HTV) dostupni i putem računala, tableta i mobilnih uređaja s pomoću multimedijske usluge HRTi.