Božinović: Iduće godine potpuno spremni za Schengen

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izrazio je zadovoljstvo što je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u svom govoru o stanju Unije u Strasbourgu kazao da Hrvatska treba biti primljena u šengenski prostor čim ispuni uvjete.

"Zadovoljan sam činjenicom što je Juncker iskazao želju da Hrvatska postane članicom šengenske zone čim ispuni tehničke uvjete za prijam", kazao je Božinović novinarima na akciji "Poštujte naše znakove". "Policija, MUP i sve institucije će ispuniti sve ono što se od nas očekuje u smislu tehničke pripreme za Schengen, to je jedan od prioriteta Vlade", kazao je Božinović. "Naš je cilj da iduće godine za to budemo potpuno tehnički spremni", naglasio je.

Hrvatska vlada dijeli prioritete iznesene u govoru predsjednika EK-a

Banski dvori su priopćili da Junckerov govor smatraju vrijednim doprinosom planiranju glavnih prioriteta djelovanja EU-a u sljedećoj godini, među kojima su industrija, borba protiv klimatskih promjena, zaštita građana u digitalnom vremenu i migracije. Vlada je također pozdravila poruku o važnosti zajedništva i inkluzivnosti snažnije EU-a. Vlada je posebno pozdravila naglasak na daljnjem jačanju jednakosti među državama članicama Europske unije, kao i naglasak na sigurnosti i zaštiti granica EU-a, te proširenje Schengenskog područja, "uključivo i kroz istaknutu važnost pristupanja RH Schengenskom području po ispunjenju uvjeta.""Pozdravljamo i dio o jačanju globalne uloge Europske unije, kao i važnosti nastavka proširenja uz ispunjavanje kriterija od strane država kandidatkinja, posebice onih vezanih za vladavinu prava, pravosuđe i temeljna prava", poručila je Vlada.

Hrvatska je jedna od četiriju zemalja EU-a koje još nisu članice šengenskog prostora bez granica, a imaju obvezu to postati. Ostale tri su Rumunjska, Bugarska i Cipar.