Identificiran osumnjičeni za eksploziju u londonskoj željeznici

Britanske sigurnosne službe identificirale su osumnjičenog za eksploziju u podzemnoj željeznici u zapadnom Londonu uz pomoć snimke nadzorne kamere, objavio je Sky News navodeći sigurnosne izvore. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Dvadeset devet osoba zbrinuto je u bolnici nakon napada i nije riječ o teškim ozljedama, objavile su medicinske službe, a prenosi agencija AFP. Dio Londona u kojemu se eksplozija dogodila zatvoren je u petak nakon napada koji policija tretira kao teroristički napad. Britanski list The Birgingham Mail objavio je na svojoj internetskoj stranici da je policija uhitila osumnjičenog muškarca naoružana nožem blizu New Street Station. Policija zasad nije komentirala, navodi Reuters.

Eksplozija se dogodila na postaji podzemne željeznice Parsons Green. Snimke pokazuju da je eksplodirala naprava koja je bila u vagonu prepunom putnika. Svjedoci navode da je više putnika opečeno po licu te da su neki stradali u stampedu koji je nastao zbog panike.

Britanska premijerka Theresa May napad je nazvala "kukavičkim". "Eksplozivna naprava je bila osmišljena da izazove golemu štetu", kazala je May nakon hitnog zasjedanja vladinog vijeća za hitne situacije. Komentirajući poruku američkog predsjednika Donalda Trumpa na Twitteru u kojoj je napisao da su krivci za napad "bolesni i poremećeni ljudi" i da su poznati Scotland Yardu, May je kazala da ne koristi iznositi nagađanja tijekom istrage. "Nikad ne mislim kako ima koristi od toga da se nagađa dok istraga traje. Da li on zna nešto što mi ne znamo", kazala je May.