Tema dana: mraz, požari, tuča, suša, poplave - kako do odštete?

Mraz u proljeće, požari, tuča i suša tijekom ljeta, poplava nadomak jeseni. U svega nekoliko mjeseci na području Hrvatske nanesene su štete koje se mjere stotinama milijuna kuna.

U državnom proračunu za elementarne nepogode predviđeno je 20 milijuna kuna. Čemu se mogu nadati oštećeni, naročito poljoprivrednici kojih je najviše, što im donosi mjera 5?

Mjera 5 nije namijenjena isplati odštete, Ona je namijenjena obnovi poljoprivrednog potencijala, npr. spaljeno stablo, uništen traktor, uništena sušara bit će nadoknađeno u 100%-tnom iznosu. Korisnici će to morati prijaviti agenciji za plaćanje, dobiti ugovor, dobiti projekt, obaviti nabavu, ali te se stvari pokrivaju u 100%-tnim iznosu. To nije isplata odštete. Preduvjet da bi se uopće prijavili na najtečaj za mjeru 5 je da cijeli aparat koji treba odraditi svoje poslove po zakonu o elementarnim nepogodama to i odradi. To uključuje općinska povjerenstva, županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda i državno povjerenstvo, rekao je u emisiji HRT-a Tema dana pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj Krešimir Ivančić.

Osječko-baranjska županija jučer je proglasila elementarnu nepogodu zbog suše za gotovo čitavu županiju. Procjena štete je skoro 300 milijuna kuna, a u Brodosko-posavskoj županiji je oko 82 milijuna kuna. Veliki je to udar na proizvodnju hrane i naravno ponovno na egzistenciju ljudi u Slavoniji.

Radi se o ukupno 78.000 hektara poljoprivrednih kultura, oko 1,5 milijun trsova vinove loze, preko 600.000 stabala voćki. Radi se o ozbiljnoj količini svega što mi ovdje u Slavoniji proizvodimo i procjena štete na tim kulturama je između 25 i čak 90%, rekao je župan Ivan Anušić.

U emisiju se iz Žrnovnice javio Božidar Markovina, kojem su u požaru u srpnju stradale masline, trešnje, smokve i mehanizacija. Uz pomoć savjetodavne službe iz Splita, obišli smo teren, njihova stručni nadzor i procjena što uopće raditi sa stablima. Sav moj teren je bio obrađen i nije bilo vegetacije koja može goriti ali je stradao kao šteta požara koji je bio uokolo, rekao je Markovina.