Brnabić na Paradi ponosa: Srbija poštuje različitosti

U Beogradu je, uz pojačane mjere sigurnosti i potpunu blokadu prometa u središtu grada, održana Parada ponosa. 

Organizatori navode da ovogodišnji Pride u Beogradu ima važnu simboličnu poruku zbog sudjelovanja brojnih javnih osoba i političara. Sudionicima se u mimohodu pridružila i premijerka Ana Brnabić. Izjavila je kako joj je drago što se ondje okupilo mnogo ljudi i predstavnika medija jer, kako kaže, mediji imaju ključnu ulogu u razvoju tolerancije i podržavanja različitosti. Drago mi je da sam ovdje danas kao predsjednica vlade Republike Srbije, a drago mi je što su tu i ministri Đorđević i Ružić te gradonačelnik, koji je dao pravi primjer kako se treba ponašati prema svom gradu i sugrađanima. Srbija poštuje različitosti. Moja je poruka da je vlada Republike Srbije tu za sve građane i da će osigurati poštovanje prava svim građanima, kako većini tako i manjini. Ovime ćemo dati signal da je različitost nešto što može pridonijeti tome da naše cijelo društvo može biti još jače, izjavila je među ostalim premijerka Brnabić.    Središte grada od ranog je prijepodneva potpuno blokirano. Dvije najprometnije ulice zatvorene su za sva vozila, a pojačane su mjere sigurnosti i angažirane dodatne snage policije i žandarmerije.

Osim premijerke Brnabić, ondje su bili i ministar rada i socijalne skrbi Zoran Đorđević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, gradonačelnik Siniša Mali i mnogobrojne osobe iz javnog života.

Ovo je prvi put u povijesti da srbijanski premijer sudjeluje u Paradi ponosa, što ima iznimnu simboličnu važnost, ocijenio je Goran Miletić iz organizacijskog odbora.

Grad je ukrašen zastavicama u duginim bojama, simbolom LGBT zajednice. Beogradski mediji navode da se to prije nije događalo, s obzirom na to da je isticanje zastava velika državna počast rezervirana za posjete premijera i predsjednika stranih zemalja.

Ovogodišnja Parada ponosa održava se pod sloganom "Za promjenu". Mimohod počinje u podne na Cvjetnom trgu, a zatim će proći središnjom Ulicom kralja Milana, preko Terazija do Trga Republike.

Parade ponosa u Beogradu su u posljednje tri godine protekle bez incidenata.