U mimohodu Vinkovačkih jeseni 4000 čuvara tradicijske baštine

U sklopu 52. Vinkovačkih jeseni ulicama Vinkovaca u svečanom mimohodu prošlo je oko četiri tisuće članova 80-ak folkornih skupina iz Hrvatske i inozemstva koje njeguju hrvatski izvorni folklor. Uz desetaka tisuća posjetitelja, nastupe je s pozornice na Trgu bana Josipa Šokčevića promatrala i visoka pokroviteljica te manifestacije, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da su Vinkovačke jeseni iznimna kulturna svečanost koja je dugi niz godina čuvala hrvatski jezik, kulturu i narodne običaje i u vremenima kada to nije bilo lako, kada je "bilo onih koji su pokušali zatrti i našu pjesmu i našu riječ, a ponekad i naše samo ime". "I zato držim da upravo osmišljenom državnom politikom moramo i dalje nastaviti podržavati kako Vinkovačke jeseni, tako i druge kulturne manifestacije koje čuvaju hrvatsko folklorno i nacionalno naslijeđe", poručila je.

Govorio je i vinkovački gradonačelnik i predsjednik organizacijskog odbora 52. Vinkovačkih jeseni Ivan Bosančić. Istaknuo je da su Vinkovačke jeseni oduvijek bile čuvar tradicije te će to i ostati.

Ulicama i trgovima Vinkovaca, uz pjesmu i ples, u svečanom mimohodu prošli su članovi 80-ak folklornih skupina koje su do stadiona HNK Cibalia, na kojem su zaplesali veliko šokačko kolo, pratili i pljeskom pozdravljali deseci tisuća posjetitelja pristiglih u Vinkovce iz svih krajeva Hrvatske te iz inozemstva. U mimohodu su prošle i 32 svečano ukrašene svatovske konjske zaprege te tridesetak jahača, a svečanost je završila šokačkim kolom na pozornici u kojem je zaplesala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović