Velike vojne vježbe NATO-a i Rusije na sjeveroistoku Europe

Velike vojne vježbe održavaju se na na europskome sjeveroistoku - na obje strane geostrateške linije sukoba NATO-a i Rusije. U švedskoj vojnoj vježbi "Aurora 17" sudjeluje 21.500 vojnika (19.000 Šveđana i ostali iz Danske, Estonije, Finske, Francuske, Litve, Norveške i SAD-a). S druge strane Rusi i Bjelorusi prije 3 dana počeli su vježbu "Zapad - 2017". Kažu kako u njoj sudjeluje 12.700 vojnika (7. 200 iz Bjelorusije, 5.500 iz Rusije) sa 680 vojnih vozila uključujući 250 tenkova te oko 70 zrakoplova i helikoptera.

Vježba "Aurora 17" održava se u cijeloj Švedskoj, a osobito u području Malardalena i Stockholma, Gotlanda i Gothenburga. Radi se o najvećoj vojnoj vježbi od hladnoga rata. Sa istočne strane, vježbe "Zapad - 2017" održava se u Bjelorusiji, Kalinjingradu i ruskom sjeverozapadu. Zapadni dužnosnici i analitičari vjeruju da u vježbi sudjeluje i 10 puta više vojnika. I ne zabrinjava ih samo to. Smatraju je ofenzivnom i agresivnom, prikrivenom namjerom Moskve da posegne za teritorijem na Baltiku.

Otkako je Rusija anektirala Krim i poduprla separatiste na istoku Ukrajine, dodatno je zaoštrila odnose sa Zapadom. "Promatramo sve agresivnijeg Putina, što se može vidjeti na Krimu i u ovoj vježbi. Važno je pokazati Rusima da se brinemo za svoje susjede na istoku", poručio je danski premijer Lars Løkke Rasmussen. "Ruska vojna nazočnost na našim granicama, njezina nazočnost u Siriji - pokazuje da Rusija postaje konvencionalna prijetnja. NATO se treba prilagoditi toj novoj situaciji", smatra litavski ministar obrane Raimundas Karoblis.

Nad Baltičkim morem članice Saveza učestalo presreću ruske zrakoplove. U Švedskoj i Finskoj ponovno se raspravlja o članstvu u NATO-u. Švedska vojnom vježbom simulira napad neke strane sile na otok Gotland i Stockholm. Uključenost američkih vojnika u vježbu, smatraju švedske vlasti, jasna je poruka Europljana o potrebi američke nazočnosti na Starom kontinentu.