Idući tjedan Opća skupština UN-a i Trumpu ondje prvi nastup

New York će sljedećeg tjedna ponovno biti središte globalne diplomacije jer na 72. Opću skupštinu UN-a dolazi više od stotinu svjetskih čelnika. Glavne teme godišnje rasprave bit će nuklearni pokusi Sjeverne Koreje i terorizam.

S posebnom pozornošću pratit će se rad američkog predsjednika Donalda Trumpa koji dolazi u svoj grad, ali na nepoznati teren, među diplomatsku elitu. S nestrpljenjem se očekuje i njegovo prvo obraćanje s govornice UN-a u ulozi predsjednika najmoćnije države svijeta.

Vidjet ćemo nešto slično njegovu govoru ispred oba doma Kongresa, obraćanje o stanju nacije. Dakle, određenu pristojnost ispred institucije u kojoj govori za razliku od njegovih govora na skupovima u kampanji koji znaju biti grubi, kazao je Dan Mahaffe iz Centra za proučavanje predsjedništva i Kongresa.

Newyorške snage sigurnosti spremne za Opću skupštinu UN-a

Smatra se i da neće izostati izravna kritika „neprijatelja", poziv na reforme UN-a uz podsjetnik da SAD puni 20% proračuna svjetske organizacije, kao ni promocija ideje „Amerika prva".

Predsjedatelj Opće skupštine, slovački diplomat Miroslav Lajčak, želi raspravu o aktualnim sukobima, migraciji, jednakosti..  No 72. zasjedanje prvi je veliki ispit i za novog glavnog tajnika UN-a. Antonio Guterres želi reformu UN-a, ali ne odustaje od postignutih sporazuma.

Hrvatsku će predstavljati premijer Andrej Plenković koji će govor pred UN-om održati u četvrtak. U izaslanstvu RH bit će i ministrica vanjskih i europskih poslova RH Marija Burić Pejčinović.

Zasjedanje Opće skupštine UN-a prethodi sjednici Vijeća sigurnosti.

Newyorška policija i niz federalnih agencija pripremaju se za godišnju prometnu i sigurnosnu noćnu moru poznatu kao Opću skupštinu Ujedinjenih naroda.