Newyorške snage sigurnosti spremne za Opću skupštinu UN-a

Newyorška policija i niz federalnih agencija pripremaju se za godišnju prometnu i sigurnosnu noćnu moru poznatu kao Opću skupštinu Ujedinjenih naroda. Susret svjetskih čelnika i diplomata koji počinje u utorak zatvorit će ceste i dovesti tisuće policajaca i stotine prosvjednika na ulice Manhattana, područja koje pogađaju gužve i tijekom prosječnih radnih dana. 

Američki predsjednik Donald Trump će u New Yorku biti u ponedjeljak i utorak, kad će se po prvi puta obratiti tijelu u kojem sjede svjetski čelnici. Nije još jasno hoće li tijekom svog boravka spavati u svom penthouseu na Manhattanu koji je udaljen nešto više od kilometra od sjedišta Ujedinjenih naroda, ili na svom golf imanju u Bedminsteru u New Jerseyu.

Dodatnu sigurnosnu napetost ovom događaju donio je teroristički napad ručno izrađenom bombom koja je u petak u Londonu u punom vlaku podzemne željeznice ozlijedila 30 ljudi, iako nije u potpunosti eksplodirala.

Planiran je i niz prosvjeda protiv Trumpa, a očekuje ih se još. U ponedjeljak će se održati skup protiv "bijelog supremacizma" koji će započeti na Grand Central Terminalu, a lijeva aktivistička skupina Code Pink u utorak je organizirala marš prema sjedištu UN-a protiv Trumpa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Ostali prosvjednici će se okupljati ispred UN-a kako bi prozivali specifične države i državnike, poput demonstracija protiv iranskog predsjednika Hassana Rouhanija.

Protuteroristička jedinica newyorške policije će zajedno s detektivima iz obavještajne zajednice i časnicima iz jedinica avijacije, luke, autocesta i prometa, biti na terenu tijekom cijelog tjedna.

U osiguravanju događaja su uključene i tajna služba, FBI i ministarstvo domovinske sigurnosti, kao i druge federalne agencije.

U vrijeme Skupštine će za vozila biti zatvoren velik dio područja oko sjedišta UN-a na istoku Manhattana, a obalna straža će reducirati i promet East Riverom.