Relikvije sv. Leopolda Bogdana Mandića stigle u Split

Relikvije tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića stigle su u splitsko Svetište Gospe od Pojišana gdje ga je dočekalo mnoštvo vjernika, a nakon svečanog dočeka i odavanja počasti relikvijama, nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić služio je misu te istaknuo da je to povijesni i radosni događaj za Split.

Danas je povijesni i radosni događaj koji nadilazi sva naša razmišljanja i naše riječi. Radostan je za sve nas, za naš grad Split i Splitsko-makarsku nadbiskupiju. Svetac Leopold Bogdan Mandić je s nama, istaknuo je Barišić u propovijedi.

Podsjetio je da korijeni svetog Leopolda potječu iz Bosne odakle su pred Turcima njegovi preci pobjegli u Dalmaciju, to jest u Zakučac pokraj Omiša, a iz Zakučca njegov pradjed Nikola Mandić došao je u Herceg Novi. Sveti Leopold, po zavičaju i rodu pripada svima nama, a kao svetac Božji pripada i svim narodima i svim vremenima, rekao je Barišić.

Barišić: Sv. Leopold je svetac pomirenja i oproštenja

Po Barišićevim riječima, pogled sv. Leopolda bio je usmjeren prema Kristu, licu milosrđa Božjeg, a milosrđe je srce Evanđelja i ranjenom i grešnom čovjeku potrebno je milosrđe. Uz sav gospodarski rast, nužno nam je prihvatiti ekonomiju spasenja koja ne nosi oznaku proračunatosti, već darovanosti, istaknuo je Barišić.

Govoreći o milosrđu, nadbiskup je također rekao kako čovjek i njegova obiteljska situacija vrijede puno više od bilo kojeg duga.

Naglašavajući više puta u propovijedi kako je sv. Leopold svetac pomirenja i oproštenja, Barišić je istaknuo kako svaki vrijednosni sustav koji u sebi nema dimenziju opraštanja i pomirenja ima pogrešan odgoj koji u sebi ne nosi klicu života. Ako nam je Gospodin oprostio, i mi smo pozvani biti produžena ruka pomirenja prema drugima, poručio je Barišić.

Rekao je kako je svetog Leopolda boljela rana razdijeljenosti Kristove Crkve i podjele između Istoka i Zapada. Svatko od nas jest jedna rastrganost i podijeljenost u sebi. Svi smo mi i Istok i Zapad, a ponekada i Sjever i Jug, kazao je Barišić. Dodao je kako ne samo da smo u sebi podijeljeni, već smo i od drugih odijeljeni. Podijeljeni smo i u društvu i u narodu, a sve su češće i podijele unutar onog što sakramentom braka postaje nedjeljivo - rastava supružnika, rekao je Barišić.
Predsjednica Grabar Kitarović obišla sarkofag s relikvijama sv. Leopolda Bogdana u Splitu

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović navečer je posjetila Svetište Gospe od Pojišana u Splitu gdje su izložene relikvije sv. Leopolda Bogdana Mandića. Zadržala nekoliko minuta pored sarkofaga u kojem su relikvije sv. Leopolda te je maramicom dodirnula sarkofag. 

U Pojišanskom svetištu bdijenje do jutra

Prije dolaska relikvija sv. Leopolda Mandića u splitsko Pojišansko svetište upriličeno je pokorničko bogosluženje u kojem je preko razglasa isticano kako sv. Leopold dolazi u Domovinu te da je došao i onima koji još nisu shvatili što znači imati svoju državu.

Dočeku relikvija sv Leopolda i misi u Svetištu Gospe od Pojišana nazočili su i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Nakon mise, u svetištu je održana večernja molitva časoslova koju su predvodili franjevački bogoslovi, redovnici i redovnice iz Splita.

Cijelu noć u Pojišanskom svetištu organizirano je bdjenje, mogućnost obilaska relikvija, molitve i pristupanja sakramentu ispovijedi za sve vjernike. U ponedjeljak ujutro u 8 sati je misa koju će predvoditi provincijal hrvatskih kapucina fra Jure Šarčević, a u 9 sati je molitva oproštaja i odlaska relikvije tijela u Rijeku.

Prije Splita, relikvije sv. Leopolda bile su u njegovom rodnom Herceg Novom te u Dubrovniku.