Krstičević: Ponosan sam na našu pobjedničku Hrvatsku vojsku

Hrvatska ratna mornarica slavi 26. obljetnicu osnutka. Današnji je datum izabran u spomen na slavnu pomorsku bitku 18. rujna 887. kada je hrvatska flota kneza Branimira pobijedila nadmoćnu mletačku flotu pred obalama Makarske.

Na Branimirovoj obali u splitskoj luci usidreni su i "postrojeni" ratni brodovi te ih posjetitelji ove svečanosti danas mogu vidjeti.Hrvatska ratna mornarica, jamac naše suverenosti na moru, treba nove sposobnosti i vrhunski obrazovani kadar. U tom smislu, od sljedeće akademske godine očekujemo prvi naraštaj kadeta vojnog pomorstva u Splitu, istaknula je u svom govoru predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Iskazala je zahvalu svim mornarima dočasnicima i časnicima, pripadnicima HRM koji su dali svoj doprinos za ostvarenje hrvatske samostalne države. Zajedništvo koje su oni pokazali, posebno nam je potrebno i danas kako bi odgovorili na današnje izazove, poručila je i istaknula veliku ulogu HRM-a u spašavanju ljudskih života na Mediteranu.Ponosan sam na našu pobjedničku Hrvatsku vojsku koja je u ključnim trenutcima spremna reagirati i pomoći stanovništvu u prirodnim katastrofama, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. Dodao je kako je Hrvatska vojska važan segment novog sustav domovinske sigurnosti, što je pokazala tijekom ovogodišnje protupožarne sezone i nedavnih poplava, te da - zahvaljujući novom operativnom rasporedu postrojba Hrvatske vojske - "imamo mogućnost brze reakcije kada je to najpotrebnije".

Podsjetio je kako je ove godine vojska vraćena u Sinj te da će se do kraja godine vratiti i u Vukovar, a sljedeće godine i u Varaždin i Ploče.
"Upravo će vojarna u Pločama biti ključni izvor novih sposobnosti naše mornarice, istaknuo je Krstičević.

Na današnji dan nastavljamo sa simboličnim iskazivanjem zahvalnosti i počasti našim herojima koji su ostavili neizbrisiv trag u Domovinskom ratu. Od danas, vojarna u Splitu nosi ime njezinog prvog zapovjednika, admirala Svete Letice - Barbe. To je simbolična zahvala i spomen na značaj naših branitelja, suboraca kojima dugujemo slobodu naše domovine, rekao je ministar.Današnje prijetnje pomorske sigurnosti postavljaju nove izazove. HRM će imati vrlo značajnu ulogu kako bi osigurala sigurnost i stabilnost Jadranskog mora i Mediteranu, poručio je u svom govoru zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Predrag Stipanović te naglasio da ulaganje u ljudske resurse, sustav obuke i izobrazbe u mornarici se stalno prilagođavaju novim izazovima u svijetu. Budite i dalje na braniku svoje Domovine, poručio je Stipanović te čestitao pripadnicima HRM-a i svima koji su promaknuti i odlikovani.HRM mora nastaviti razvijati svoje sposobnosti koje su nužne za zaštitu suvereniteta, nadzor i sigurnosti na moru, poručio je između ostaloga u svom govoru general Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Najveća vrijednost koju imamo su ljudi, pa će ulaganje u njihov rad i sposobnost biti najviši prioritet, rekao je general te zahvalio svim pripadnicima HRM-a i njihovim obiteljima na njihovoj upornosti i odanosti.
Gost Studija 4 bio je kontraadmiral Hrvatske ratne mornarice i zapovjednik HRM-a od 2012. do 2015. Robert Hranj.