Obilna kiša, poplavljeni gradovi, milijunska šteta - što nas još čeka?

Obilna kiša, mjestimice praćena tučom, stvorila je  probleme u središnjem dijelu zemlje. Rasli su vodostaji rijeka, zbog izlijevanja Dobre najteže je na području Ogulina u kojemu je poplavljeno oko 1000 objekata, a 400 kućanstava bilo je izravno ugroženo. Stanovnicima koji nisu napustili svoje domove, HGSS je čamcima dostavljao hranu.

Tijekom dana voda se povukla s ulica Ogulina i normalizirana je opskrba strujom. Ipak, vojska ostaje na ispomoći zbog najavljenih novih obilnih oborina. Vodostaji rijeka u Ogulinu i Karlovcu sada su u opadanju, no najavljene su nove oborine.

Na području poplavljenog Ogulina od jutarnjih sati je angažiran 61 pripadnik Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga (NOS OS RH), s pripadajućom opremom i strojevima. Njih 24 je angažirano na terenu s 12 motornih pumpi za vodu, izvijestilo je Ministarstvo obrane (MORH).

Vršni je val prošao Ogulinom jučer oko podneva, u gornjem toku Dobre vodostaj opada. Obilnije oborine očekuju se ponovno sutra.Danas u podne je Kupa u Karlovcu imala vodostaj od 646 centimetara, što je pet centimetara manje nego sat vremena prije, a Dobra u Ogulinu, koja je sa subote na nedjelju imala 338 centimetara, sada je na 157 centimetara i pada pet ili šest centimetara na sat, ali su u oba grada na snazi pripremne mjere obrane od poplava, ponajprije zbog najava novih obilnijih kiša.
[EMBED:#1809/ogulin.mp4"]
Marinko Turkalj iz Javne vatrogasne postrojbe Ogulin rekao je da se voda u Ogulinu povukla sa svih prometnica, da je sve prohodno, ali da je voda zaostala u mnogim podrumima ili na poljima, u jarcima te je vatrogascima sada glavni posao sanirati teren.

No na području Ogulina zbog izlijevanja rijeke Dobre i Zagorske Mrežnice bili su jučer i djelomično danas odsječeni zbog vode na kolnicima Kirasići, Podvrh i Marković Selo, poplavljena je bila i Bolnička ulica i Struga, a jutros su još za promet bile zatvorene D 42 kod Kule u Ogulinu, LC u naselju Vučići, LC 34099 Brestovac - Vitunj u Brestovcu, LC 34098 u Turkovićima.

Na prostoru grada Karlovca od jutros je zatvorena D-36 u naselju Koritinja, a od ranije prometnica Gradac Kobilić u naselju Husje. Oko podneva sastao se karlovački Stožer civilne zaštite, a gradonačelnik Damir Mandić. U popodnevnim ćemo satima, temeljem vremenske prognoze i prognoze vodostaja koje izdaju Hrvatske vode, znati više i preko medija i mjesnih odbora obavijestiti građane trebaju li se pripremiti za moguću poplavu ili ne, rekao je Mandić te konstatirao da građani Karlovca na žalost imaju iskustva s poplavama, te znaju da nikoga ne smije uspavati činjenica da vodostaji opadaju, pogotovo kada su vodotoci puni, a zemlja zasićena prethodnim oborinama.

U Ogulin su jučer stigli i premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te ministri Davor Božinović i Tomislav Ćorić. Premijer Andrej Plenković izjavio je da je poplavljeno oko 200 objekata, uglavnom privatnih kuća. "Sve službe rade, voda se dostavlja, a HGSS čamcima obilazi ljude. Pripravne su i oružane snage koje će doći s mehanizacijom. Od DUZS-a i Grada Zagreba zatražit ćemo da se u Ogulin što prije pošalju isušivači s obzirom na to da je dio njih u Zadarskoj županiji", kazao je premijer.
Nevrijeme u Splitu, padala tuča veličine lješnjaka

Olujno nevrijeme praćeno snažnom grmljavinom jučer je oko 10.40 zahvatilo Split i širu okolicu. Jaka kiša prešla je u tuču veličine oraha. Praćena jakim vjetrom padala je petnaestak minuta. Tijekom nevremena na tržnici u središtu grada i u Slavonskoj ulici odlomilo se nekoliko grana pa su intervenirali vatrogasci. U Kućinama kod Splita poplavljena je trgovina, u Kaštel Gomilici podrumski stan. Oštećene su prozorske rolete i automobili.

Nevrijeme zahvatilo Podravinu i Turopolje, tuča i u Zagrebu

U Lekeniku kod Siska padala je tuča veličine teniske loptice i šteta je na poljoprivrednim kulturama velika. U Kloštru Podravskom tuča veličine lješnjaka uništila je usjeve i povrće. Šteta na duhanu je stopostotna. U Zagrebu je vodostaj Save u protekla dva dana narastao za čak 4 metra pa se izlila iz korita, no nije prešla nasip.

O olujama u Puli, novim rekordima oborina, a i bojama jeseni... samo za izdržljive...