Zvonima i brodskim sirenama Riječani dočekali sv. Leopolda

Pred riječkom kapucinskom crkvom na Žabici mnogobrojni vjernici dočekali su kovčeg s tijelom sv. Leopolda Bogdana Mandića. Bio je svetac ispovjedaonica, a njegovu snagu vjernici osjećaju i danas.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić je prije unošenja relikvije u crkvu, pred okupljenim vjernicima istaknuo da je sv. Leopold Bogdan Mandić djelovao kao ispovjednik u kapucinskom samostanu u Rijeci od  16. listopada do 11. studenoga 1923. Tu je upućen iz Padove, gdje je živio i ispovijedao, kako bi ispovijedao na hrvatskom jeziku. No, nakon manje od mjesec dana vjernici su tražili da se vrati u Padovu te su crkvene vlasti odlučile poštivati njihovu izraženu snažnu želju pa se Mandić vratio.

Tim obilaskom ostvarena je davna Mandićeva želja da nakon smrti njegovo tijelo obiđe ove krajeve, prije svega rodni Herceg Novi, kazao je Devčić. Podsjetio je da je Mandića kardinal Alojzije Stepinac nazvao "orijašem duha", dodajući da je Bog preko Mandića ostvario bezbrojna dobročinstva ljudima.

Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije, koja nosi ime sv. Leopolda Bogdana Mandića, u homiliji u posve ispunjenoj crkvi naveo je da se nastavljaju Mandićeva dobra djela i danas, o čemu svjedoče zapisi vjernika i hodočasnika u samostanu u Padovi gdje je Mandić ispovijedao neumorno sve koji su mu se obraćali i više od desetak sati dnevno.

Mi se nismo ovdje okupili oko mrtvog tijela, nego oko sveca, živog čovjeka koji ne živi u svom tijelu, nego u duhu, u Bogu, rekao je Šarčević. Ovoliko vjernika svjedoči da je Mandić i danas živ, dodao je.

Crkva će biti otvorena cijelu noć, a program bdijenja organizirat će molitvene zajednice i udruge. Ispraćaj i polazak relikvije u Padovu predviđa se sutra oko 14 sati.
Relikvija sv. Leopolda Bogdana Mandića iz splitskog svetišta Gospe od Pojišana ispraćena je misom zahvalnicom. Ondje je tijekom noći hodočastilo oko 60.000 vjernika.
Relikvija sv. Leopolda Bogdana Mandića stigla u Split

Dolaskom relikvije tijela u prošloj godini milosrđa 2016. u Zagreb i ove godine u Zadar, Dubrovnik, Split i Rijeku te u Leopoldov rodni grad Herceg-Novi u Crnoj Gori, barem nakratko ispunjava se posmrtna želja sv. Leopolda - da njegove siromašne kosti prenesu među pripadnike njegova naroda - za dobrobit njihovih duša.