Batinić: Ovo je početak fiskalne decentralizacije, slijedi upravna

Vlada je Saboru uputila prijedlog zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2018. Hoće li više novca stići u lokalne blagajne? I za što će se iskoristiti? Analizirali su gosti večerašnje emisije Otvoreno : Danijel Marušić, brodsko-posavski župan (HDZ), Josip Borić, načelnik općine Lopar (HDZ), Milorad Batinić, gradonačelnik Ivanca (HNS), Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice (SDP) i  Krešo Beljak, gradonačelnik Samobora (HSS).

Josip Borić ovaj prijedlog zakona ocijenjuje dobrim za manje razvijene gradove i općine. Smatra kako Vlada čini dobru stvar jer lokalnoj samoupravi prepušta porez na dohodak. To vidi prvim korakom decentralizacije. Krešu Beljaka je zanimalo kako će država nadoknaditi novac koji prepušta lokalnoj samoupravi.  

Danijel Marušić je govorio iz pozicije župana jedne od najnerazvijenih županija. Smatra kako će  Brodsko- posavska županija ovim zakonom dobiti šansu sustići razvijenije županije.
 

Da ne treba mislit samo o životu u Zagrebu nego o svakom gradu i svakoj općini, smatra gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.  Naglašava da je Hrvatskoj osim lokalne, potrebna i reforma državne uprave.

Da Hrvatska nikad nije bila centraliziranija smatra Krešo Beljak. Postojeći sustav ocjenjuje nevaljalim.

Milorad Batinić podsjeća da je HNS zagovarao ovakav model. Drago mu je da je ministar Marić prihvatio njihov prijedlog i da je započeta fiskalna decentralizacija.

Josip Borić je podsjetio na brojne izmjene kod financiranja jedinica lokalne i područne samouprave.

Emisiju pogledajte u cijelosti: