Iz varaždinske bolnice u posljednje vrijeme otišlo deset liječnika

Varaždinsku je bolnicu u posljednje vrijeme od 250 doktora medicine napustilo deset, a odlazak je najavilo još četvero liječnika. Istodobno je sedmero liječnika završilo specijalizaciju i ostalo raditi u bolnici, a do kraja godine u planu je raspisivanje natječaja za specijalizacije novih 38 liječnika, priopćeno je iz Opće bolnice Varaždin.

Među deset liječnika koji su napustili bolnicu troje je otišlo u starosnu mirovinu, a sedam je zatražilo prestanak radnog odnosa.

Ravnatelj bolnice Nenad Kudelić upozorava da je odlazak liječnika omogućen primjenom Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, a istodobno nisu donesene stimulativne mjere za poboljšanje uvjeta rada i stručnog napredovanja liječnika, koje bi utjecale na njihov ostanak.

Uprava bolnice zajedno s osnivačem Varaždinskom županijom ove godine intenzivno radi na osiguravanju uvjeta za zapošljavanje i ostanak stručnih kadrova, čemu će pridonijeti i investicije u županijsko zdravstvo veće od 200 milijuna kuna.

Jedna od strateških mjera je i uvođenje godišnje novčane nagrade liječnicima, kojom će se stimulirati i pružiti maksimalna podrška u izradi stručnih radova, prezentacija, predavanja, objavi radova, poticanju primarijata i napredovanja u znanstvenom smjeru, s time da se ta sredstva tek treba osigurati unutar postojećih propisa, najavljuje Kudelić.