Izvanraspravno vijeće će odlučiti o istrazi protiv Franje Lucića

Izvanraspravno vijeće osječkog Županijskog suda trebalo bi donijeti pravomoćnu odluku hoće li se protiv HDZ-ova saborskog zastupnika Franje Lucića ipak provoditi istraga za podmićivanje novinara Drage Hedla. Sudac istrage prošli je tjedan ukinuo rješenje o pokretanju istrage, a USKOK podnio žalbu na njegovu odluku.

USKOK-ova žalba jučer je dostavljena Izvanraspravnom vijeću koje u takvim slučajevima nema rok za donošenje odluke. Odmah po donošenju odluka će biti objavljena na sudskim stranicama, rekao je glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac.

Rješenje o istrazi koju je USKOK ljetos pokrenuo protiv Lucića zbog sumnje da je novinaru Dragi Hedlu nudio mito kako ne bi pisao o njegovim poslovnim transakcijama, sudac istrage ukinuo je prošli utorak na temelju žalbe okrivljenika u kojoj su Lucić i njegova obrana tvrdili da u tom slučaju nema kaznenog djela davanja mita novinaru.

Lucić pokušao podmititi Hedla pa podnio ostavku, pravnici tvrde da nema kaznene odgovornosti

Dok je sudac istrage prema neslužbenim podacima zauzeo stajalište da novinar nije odgovorna osoba pa ni onaj tko mu je nudio mito ne može biti osumnjičen za davanje mita, USKOK i dalje smatra da je novinar na službenom zadatku odgovorna osoba u svom mediju.

Nepravomoćnim rješenjem o istrazi USKOK Lucića tereti da je 26. srpnja u Požegi "novinaru koji je prikupljao informacije o poslovnim i financijskim transakcijama njega kao zastupnika u Hrvatskom saboru i njegovih tvrtki, ponudio novčanu nagradu da ne piše novinarski članak na temelju informacija koje je prikupio jer bi mu štetio kao zastupniku i kao poduzetniku".

Potvrdi li Izvanraspravno vijeće odluku suca istrage, istraga protiv Lucića bit će obustavljena, a ako pak preinači odluku, USKOK će nakon provedene istrage odlučivati o podizanju optužnice.