EK: Ryanair će morati platiti odštetu svim putnicima

Niskotarifni zračni prijevoznik Ryanair morat će poštovati europske zakone i platiti odštetu svima koji su kupili karte, a naknadno su ti letovi otkazani, upozorila je Europska komisija.

Zrakoplovne tvrtke koje posluju u Europi moraju poštovati europska pravila. Putnicima čiji su letovi otkazani imaju čitav niz prava, izjavio je glasnogovornik Enrico Brivio, dodajući da ta prava uključuju, između ostaloga preusmjeravanje na druge letove ili povrat novca. Prema europskim pravima, putnik ima pravo na povrat novca ako o otkazivanju leta nije obavješten dva tjedna unaprijed.

Niskotarifna irska avio kompanija najavila da će do kraja listopada otkazivati 40 do 50 letova dnevno zbog nedostatka radnog osoblja koje mora iskoristiti stare godišnje odmore do kraja godine.

Ako aviokompanija u slijedećih šest tjedana otkaže 40 letova dnevno, time će biti pogođeno oko 285 tisuća planiranih putovanja, uz pretpostavku da je popunjenost zrakoplova 90 posto.

Jučer je kompanija otkazala 82 leta, nakon što je priznala da je 'zabrljala' u planiranju godišnjih odmora pilota zrakoplova. Kompanija mijenja svoju fiskalnu godinu, koja se trenutno vodi od travnja do ožujka, a ubuduće će biti od siječnja do prosinca. Kako pojašnjavaju iz Ryanaira, ta promjena znači da piloti trebaju svoj godišnji odmor iskoristiti u rujnu i listopadu.

Cijena dionice Ryanaira pala 3 posto nakon ovih najava.