U raljama birokracije - bolesni dječak ne može na pregled

Teško bolesni petogodišnjak iz Bilica pokraj Šibenika krajem mjeseca trebao bi na pregled u Dansku. Boluje od epilepsije, njegova majka uplatila je i predujam, no otac koji ne živi s njima odbija dati suglasnost za podizanje putovnice. Suglasnost odbija dati i Centar za socijalnu skrb u Šibeniku i tvrdi da nije riječ o hitnom slučaju.

Dječak ima do osam epileptičnih napada. Na terapiju ne reagira, a nalazi su sve gori. Majka Ana Saratlija spas vidi u Danskoj u klinici specijaliziranoj za epilepsiju. Dogovorila je pregled i platila troškove.
Putovnica je gotova, ali da bi je dijete dobilo, potrebna je suglasnost obaju roditelja. No otac s kojim više ne žive odbija je dati. Mogao bi to Centar za socijalnu skrb u Šibeniku, ali neće. Mišljenje neuropedijatra u nalazu u kojem jasno podržava da se zatraži mišljenje u klinici u Danskoj, nije im dovoljno. Zatražili su drugo - službenim putem. No, mišljenje i preporuku liječnika pedijatra i neuropedijatra djeteta još nisu dobili.

A dok je tako, tvrde, Centru su vezane ruke. Majka može od suda zatražiti suglasnost , no za to će trebati mjeseci. A plaćeni pregled najavljen je za kraj mjeseca.