Ministar Krstičević sa zapovjednikom SACT-a

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević sastao se u splitskoj vojarni Admiral flote Sveto Letica Barba sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za transformaciju, generalom zbora Denisom Mercierom, a u razgovoru je naglašena izvrsna suradnja Ministarstva obrane RH (MORH) i Savezničkog zapovjedništva za trasnformaciju u Norfolku (SAD), kao i općenito NATO saveza, priopćeno je iz MORH-a.

General Mercier je u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice (HRM) OS RH.

Zahvalivši mu na dolasku u Hrvatsku i Split, ministar Krstičević ga je upoznao s aktivnostima MORH-a u protekla dva mjeseca u području sigurnosti i obrane. Istaknuo je usvajanje nove Strategije nacionalne sigurnosti, rad na izradi Zakona o sustavu domovinske sigurnosti s ciljem bolje koordinacije i sinergije svih institucija i sposobnosti u prepoznavanju, prevenciji i pravodobnom i učinkovitom odgovoru na sigurnosne izazove i rizike u sigurnosno-obrambenim sektoru. 

Ministar Krstičević je također naveo i ogroman angažman Oružanih snaga RH u pomoći civilnoj zajednici u borbi protiv požara na hrvatskoj obali, kao i trenutnoj pomoći u gradovima i naseljima koji su zahvaćeni poplavama, a upoznao je generala Merciera i s doprinosom Oružanih snaga RH u UN-i, NATO-u i EU operacijama i misijama. 

General Mercier je obavijestio ministra Krstičevića o projektima i aktivnostima savezničkog zapovjedništva za transformaciju koji su u tijeku.  Najavio je i reorganizaciju kako svog zapovjedništva u Norfolku, tako i cijele zapovjedne strukture NATO-a s ciljem uspješnijeg djelovanja cijelog Saveza, a što će rezultirati potrebom za raščlambom strateških snaga, razvojem novih sposobnosti te provedbom vježbovnih i obučnih aktivnosti, dodaje se.

General Mercier je tijekom dana u Splitu razgovarao i s predsjednicom Republike i vrhovnom zapovjednicom OS RH Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom, navode iz MORH-a.