"Zapad 2017." - vojne vježbe Rusije i Bjelorusije

Vojne vježbe oružanih snaga Rusije i Bjelorusije "Zapad 2017.", koje se održavaju uz granicu s istočnim članicama NATO-a, nadgleda ruski predsjednik Vladimir Putin.

Iako se Bjelorusija ne želi miješati u odnose Rusije s NATO-om, u vježbama sudjeluje svake četvrte godine. Ovaj put pozvani su predstavnici sedam zemalja regije, među kojima su baltičke zemlje te Poljska i Ukrajina, da budu promatrači na vojnim vježbama koje mnogi ocjenjuju kao demonstraciju ruske sile.

Putin je pratio iskakanje vojnih padobranaca u sklopu padobranskih vježbi na vojnom prostoru u lenjingradskoj regiji. Na vježbama će skočiti ukupno  450 padobranaca te biti spušteno devet oklopnih vozila s vojnih transportnih zrakoplova. Demonstracija je to vojne moći koju vjerojatno neće prenositi državna televizija.

Putin, vrhovni zapovjednik ruskih oružanih snaga, često se pojavljivao na takvim događajima u prošlosti, koristeći se njima da među Rusima ojača svoj imidž čvrstog branitelja nacionalnih interesa na svjetskoj pozornici. Ruski vođa zasad još nije rekao hoće li se natjecati za četvrti predsjednički mandat u ožujku, no u javnosti se očekuje da to učini.

Dužnosnici NATO-a kažu da prate ratne igre "Zapad 2017." sa smirenošću i povjerenjem no mnogi su uznemireni  zbog onoga što smatraju provjerom sposobnosti ratovanja protiv Zapada. Rusija kaže da vježbe imaju samo obrambeni karakter.

Moskva kaže da sudjeluje blizu 13.000 ruskih i bjeloruskih vojnika te oko 70 zrakoplova i helikoptera, 250 tenkova, 10 brodova i raznih raketnih i topničkih sustava.