"U mreži Prvog": Đuroković - nema porasta vodostaja, ali su važna iduća 24 sata

Poplave u Hrvatskoj i dalje prijete. Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda kazao je sinoć u HRT-ovom Otvorenom da nove vode u Karlovcu i Ogulinu mogu komplicirati situaciju te da se u sljedećih 36 sati očekuje se dotok iz Slovenije, kao i porast vodostaja u Karlovcu. 

U emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" je predsjednik uprave Hrvatskih voda Zoran Đuroković izjavio da prema jutrošnjim podacima stanje dobro jer opada vodostaj Kupe u Karlovcu. Gledajući uzvodno Kupu još nema značajnijeg porasta vodostaja. No kiša i dalje pada. Mirna noć je bila i u Ogulinu. Ni ondje nije vodostaj porastao, niti ništa nije ugrozilo Ogulin. Slijedećih 24 sata bit će od iznimne važnosti, kazao je Đuroković. 

Razmjestili smo snage na terenu, kako u Ogulinu, tako i u Karlovcu, Zadru. Mehanizacija je na kritičnim mjestima. I pripadnici HV-a su u pripravnosti, ali i vatrogasci i komunalne službe, dodaje Đuroković. 

Odgovarajući na pitanje ima li mjesta optimizmu s obzirom na padaline u Hrvatskoj, glavni meteorolog na HRT-u Zoran Vakula kazao je da se poboljšanje može očekivati u četvrtak. Danas i sutra će još biti kiše i to glavnina u zapadnim dijelovima Hrvatske. Teško je reći u kojem mjestu će koliko pasti kiše. Količina oborine će do sutra ujutro u većini mjesta zapadne Hrvatske biti od 30 do 50 litara po m2, a ponegdje kao u Gorskom kotaru i više od 100 litara po m2, rekao je Vakula.

Govoreći o Jadranu rekao je da na sjevernom i srednjem Jadranu se može očekivati kiša uz grmljavinu. Dodatne nevolje ondje će donijeti i vjetar, ne samo zbog jačine, već i zbog promjene smjera. Može se reći da je to jedan loš dan u kojem će mnoge službe imati posla, dodao je.

Sasvim suho vrijeme diljem Hrvatske je u četvrtak. Od četvrtka će stanje biti povoljnije. Neće više biti ni tako česte niti obilne kiše, prema trenutačnim prognozama. No sjetimo se ipak na prognoze potkraj kolovoza koje nisu upućivale na ovako kišovit rujan,
napomenuo je i napomenuo da su promjene moguće i to posebno u ovim prijelaznim godišnjim dobima, kao što je proljeće, a posebno jesen. 

Đuroković je istaknuo da će u njegovom domeni djelovanja i srijeda i četvrtak biti iznimno važni - provedbi mjera obrane od poplava. Pribojavamo se stanja u Karlovcu jer tamo nema sustava obrana od poplava. Prezentirano je jučer da se mora žurno tamo izgraditi 50 km nasipa, retenciju od više od 100 milijuna kubnih metara vode. Najviše se bojimo za grad Karlovac, ponajviše za naselja Logorište, Mala Švarča. Tamo ćemo biti iznimno oprezni i tamo su već pripremne mjere obrane od poplava. Pratimo i Ogulin jer je tamo tlo već zasićeno vlagom. Tako da bilo koja nova kiša vrlo brzo diže vodostaje naših rijeka. Pratimo i situaciju u Zadru. Razmjestili smo strojeve i spremni smo prihvatiti nove količine voda. Učinili smo ono što smo mogli, ali puno toga ovisi o nebu, izjavio je Đuroković.

Pomoćnica ministra za vodno gospodarstvo Elizabeta Kos odgovarajući na pitanje što se radi na razini države srednjoročno i dugoročno kako bi se situacija popravila, jer npr. Karlovac, grad na četiri rijeke, nema sustav obrane od poplave, kazala je između ostalog da je odrađeno jako puno onoga što se ne vidi. U pripremi strateških dokumenata RH je donijela plan upravljanja vodnim područjima 2016.-2021. On u sebi sadrži i utjecaj klimatskih promjena u odnosu na sve poplave što su se dogodile u prošlosti kao i na hidrološke režime sliva i voda.