Maria poharala Dominiku, prijeti Djevičanskim otocima i Portoriku

Uragan Maria, druga velika oluja koja je ovaj mjesec pogodila Karibe, nastavila se približavati Djevičanskim otocima i Portoriku nakon što je poharala Dominiku i izazvala veliku štetu. Prešla je jučer preko Dominike, otočne države sa 72.000 stanovnika, izazvavši veliku štetu. Vjetrovima koji su puhali do 250 km/h otok je pogodila kao oluja 5. kategorije.

Malo sjevernije od Dominike, francuski prekomorski teritorij Guadeluope preplavila je voda. Stanovnicima se savjetuje da ostanu u kućama. Izmjereno je 200 milimetara kiše, a mjestimice se očekuje još 400. Poplavljene su kuće i ceste. Martinique je prošao malo bolje. I ondje je oluja ostavila trag, ali punu snagu tek bi mogla pokazati. Nakon udara na Antile oslabjela je na kategoriju četiri, a onda opet ojačala na pet.

Iako će joj jačina oscilirati još dan ili dva, Maria bi trebala ostati oluja 4. ili 5. kategorije. Nastavit će se kretati preko sjeveroistočnog Karipskog mora i do večeras ili sutra rano ujutro približit će se Djevičanskim otocima i Portoriku, gdje se milijuni ljudi još nisu oporavili od nedavnog uragana Irme.

Ako zadrži snagu, Maria će biti najsnažniji uragan koji je pogodio Portoriko u zadnjih 85 godina, otkako ga je 1932. pogodio uragan 4. kategorije. Zadnji uragan koji je izravno pogodio Portoriko bio je Georges 1998. koji ga je udario snagom 3. kategorije. Maria je 13. oluja na Atlantiku ove godine, sedmi uragan ove sezone i četvrti veliki uragan jači od 3. kategorije - nakon Harveyja, Irme i Josea. Svi su ovi podaci iznad prosjeka za tipičnu sezonu, koja je otprilike tek na polovini.