Božinović: Veći koeficijent za 7.655 policijskih službenika

Ravnateljstvo policije sazvalo je konferenciju za novinare na kojoj je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao da je njegov tim jutros imao sastanak s predstavnicima reprezentativnih sindikata u MUP-u.

Ministar Božinović zahvalio je na suradnji čelnicima sindikata, Dubravku Jagiću iz Sindikata policije Hrvatske, Zdravku Lončaru iz Nezavisnoga sindikata MUP-a RH i Borisu Pleši iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske. Izjavio je da će ministarstvo razgovarati i s predstavnicima nereprezentativnih sindikata, još šest. Sindikate vidimo kao partnere jer u konačnici imamo isti cilj, zadaću - bolji uvjeti života i rada policijskih službenika i ostalih državnih službenika i namještenika u sustavu MUP-a. 

Danas smo razgovarali o dvije teme - jedna tema je vezana uz plaće. Bio sam iznenađen kad sam došao na dužnost da policijski dužnosnici imaju manji koeficijent od ostalih, nazovimo tako, uniformiranih djelatnika, kao što su pravosudna policija, carina, vojska. Zbog toga mi već izvjesno vrijeme radimo na tome kako dovesti te odnose u balans. Mislim da smo našli rješenje. U naše razgovore je dakako uključeno i Ministarstvo financija, jer bez njih ne ide. Dakle, dogovorili smo da se poveća koeficijent za 7.655 policijskih službenika sustava MUP-a na način da se ti koeficijenti dovedu u balans s ostalim službama. Radi se o tome da smo se u ovoj fazi okrenuli prije svega onim ljudima koji su svakodnevno na terenu, koji su među prvima u svim kriznim situacijama i rade u svim vremenskim uvjetima, kazao je Božinović između ostalog.

Najmlađi policijski službenik, rekao je ministar, neće imati plaću manju od 5000 kuna. Sredstva za tu namjeru osigurali su preraspodjelom unutar MUP-a čime su iznašli nešto više od 41 milijuna kuna. No, ministar kaže kako zbog toga nikome u sustavu neće biti oduzeto od plaće.

Ministar kaže kako je jednako važna i nabavka balističke opreme, zaštitne odjeće, dijelova odore i tehnike za potrebe granične policije i kriminalističkih istraživanja. Također se razmatra uvođenje nove puške domaće proizvodnje.
U ovih nekoliko mjeseci su, kazao je, riješili i pitanje vozila pa će do kraja godine MUP imati više od 900 ophodnih vozila s policijskim obilježjima, 1400 osobnih vozila, 400 motora, 170 kombi vozila za privođenje.

Na konferenciji su bili i predstavnici sindikata koji su rekli da su zadovoljni sastankom.  
Dubravko Jagić rekao je da su dogovorili da kreću u realizaciju poboljšanja materijalnih i tehničkih uvjeta zaposlenika u MUP-u. To će ići sukcesivno i očekujem da ćemo taj dogovor sprovesti jer znamo da je policajac ogledalo države, rekao je Jagić.

Zdravko Lončar kazao je da su zadovoljni što MUP sluša što se događa na terenu. Kad je bila kriza vraćali smo se unatrag, sad je vrijeme da krenemo naprijed, rekao je Lončar. Platforma s koje polaze sindikati pokazuje da bi osnovna policijska plaća morala biti prosječna plaća u gospodarstvu. Još nismo tu ali smo s ovim pomakom vrlo blizu, rekao je.

Boris Pleše uvjeren je da će sastanak biti početak kvalitetne suradnje ne samo što se tiče plaća i opreme nego i drugih pitanja.